stubai

Am ales sa scriu acest articol nu pentru ca as fi un mare cunoscator al zonei mai sus mentionate ci pentru ca doresc ca cititorii acestui site, si nu numai, sa se bucure de cele mai ‘darnice’ locruri de ‘dat pe langa partie’ din Austria. Am observat ca in ultima vreme tot mai multi skiori sunt ‘plictisiti’ de aceasta tzara si de statiunile pe care le ofera… sincer, nu am sa inteleg niciodata motivul. Exista foarte multe zone, absolut superbe, ideale pentru practicarea skiatului in afara partiei. Trebuie doar sa cautati… 😉 Valea Stubai (Stubaital) este unul din acele locuri.

Localizare

Valea Stubai se gaseste in landul Tirol (Austria) in vecinatatea orasului Innsbruck; accesul spre aceasta vale se face direct din autostrada ce leaga Austria de nordul Italiei (Brenner pass)- aprox. 12 km de Innsbruck. Distanta fata de vama Bors este de aproximativ 1050km (www.viamichelin.com)

Acces

Cu avionul. Cel mai important aeroport din zona se gaseste in Innsbruck insa puteti gasi mai multe zboruri spre Munchen (aprox 160 km) iar de acolo, transfer.

Cu masina personala: distanta de aprox 1050 km de vama Bors

Cu trenul: o varianta extrem de accesibila pentru cei ce nu detin masina si nu au suficienti bani pentru un zbor direct. Cea ma buna varianta este R Buc-Wien si IC Wien-Basel; din gara Innsbruck puteti opta pentru auobuz sau tren pan ape valea Stubai.

Recomandarea mea este sa achizitionati un bilet pana intr-o localitate elvetiana!!! (biletele pana in localitatile austriece sunt cu aprox 50-60% mai scumpe…paradox…). www.oebb.at si www.infofer.ro

Cazare

Cele mai cunoscute localitati de pe vale sunt Fulpmes si Neustift (aceasta din urma fiind si cea mai mare). Pretul la cazare difera in functie de confort si de numarul de persoane. Un pret mediu intr-o pensiune decenta ar fi de 40-50 euro/nopate/camera dubla. Va puteti cauta singuri locul in care veti sta pe www.stubai.at sau www.stubaier-gletscher.com

Zone de ski

Serles si Elfer – sunt cele mai mici zone de ski de pe vale si cele ce prezinta un interes scazut din partea skiorilor; totusi, zona Elfer ofera posibilitati variate de ski prin padure in conditii de zapada abundenta si reprezinta o alternativa demna de luat in considerare pe ceata si vreme proasta.

Schlick 2000 – este cea mai cunoscuta zona de ski de pe vale, in afara ghetarului. In conditii de zapada mare, devine un mic paradis al skiatului backcountry. Este statiunea ideala in caz de ceata si vreme proasta cand vizibilitatea pe ghetar este nula sau instalatiile nu functioneaza pe acolo.

Nu exista multe instaltii de transport pe cablu (1x telegondola, 1x telescaun, 2x teleschi) insa acestea acopera un domeniu absolut superb pentru backcountry. Pe sub liniile telescaunului si ale celor doua teleschiuri exista nenumarate culoare prin padure si fel de fel de formatiuni care va vor tine ‘in priza’ o zi intreaga. Pe sub linia telegondolei, ramane la latitudinea imaginatiei voastre sa va alegeti linia- coborari lungi prin zapada adanca, jnepeni, padure rara, culoare, pillow-uri etc…

Partiile in aceasta zona sunt destul de usoare, caracteristica intalnita de altfel pe toata valea. O statiune accesibila skiorilor de orice nivel.

Stubaier Gletscher – ghetarul se afla la aproximativ 26 km de localitatea Fulpmes, chiar la capatul vaii. Puteti veni cu masina proprie (parcare gratuita la baza) sau cu skibuss-ul (de asemeni gratuit, insa foarte lent- 26 km in aprox 1 ora).

Stubai este cel mai intins ghetar ‘schiabil’ al Austriei; pentru un ghetar, domeniul este foarte vast. Se urca de la 1750 m la 3210 m si toata diferenta de nivel poate fi parcursa pe skiuri. Exista un numar impresionant de instalatii de transport pe cablu si aproximativ 110 km de partii preparate. Fiind o ‘statiune’ family friendly, nu vom gasi aici decat partii medii si usoare, insa deosebit de lungi si placute. Pentru pasionatii de freestyle, exista si un snowpark; mai multe detalii aici www.stubai-zoo.com

Am mai spus-o in alte articole si o mai spun din nou: ar fi usor penibil sa ma apuc sa descriu linii de ‘freeride’ intr-o zona atat de vasta folosind ca puncte de reper stalpi de teleferic, copaci sau stanci. Zona este un paradis al freeride-ului. Nu mi-am putut imagina un asemena loc, taman pe un ghetar. Ce mi-a placut cel mai mult este diferenta mare de nivel care se poate cobori prin zapada neatinsa si usurinta cu care poti intra in linia pe care ti-o algei in timp ce te afli in teleferic.

Ca peste tot, cele mai accesibile zone offpiste, aflate in imediata vecinatate a partiilor, se transforma in adevarate transhee. Totusi, cu putina ingeniozitate, puteti gasi si la 3 zile dupa ultima ninsoare, linii neatinse, fara sa fie nevoie sa va dati jos skiurile din picioare.

Datorita altitudinii mari, expunerii si vantului puternic care in unele zile isi ‘face de cap’, e bine sa consultati starea zapezii, deseori intalnindu-se placi de vant de diverse grosimi- mare atentie, deci! Puteti primi mai multe info despre starea zapezii, risc de avalansa, hot spots de la Stubai Freeride Center.

Skipass

Am ales sa vorbesc despre skipass intr-un subcapitol pentru ca exista mai multe variante de achizitionare a acestuia.

Puteti opta pentru varianta unui abonament exclusiv pentru ghetar (6 zile 188 euro)- nerecomandat datorita condiilor meteo care in unele zile ar putea face ca instalatiile sa nu functioneze.

Abonament pentru toata valea Stubai (include Stubai Glacier, Schlick 2000, Elfer Lifts si Serles Lifts)- 6 zile la 210 euro- aveti posibiliatea sa fiti flexibili si sa va alegeti locatia in functie de starea vremii.

Pentru cei ce doresc sa exploreze mai mult, exista varianta de abonament pe toata regiunea Innsbruck-ului – Olymipa Sport Region (include 10 zone de ski printre care si Stubai Glacier- nu si celelalte statiuni de pe vale).

*copii in varsta de pana la 10 ani skiaza gratis!

Timp liber

  • Shopping in zona Innsbruck-ului
  • SPA- in localitatea Neustift
  • Restaurante in Fulpmes si Neustift
  • Magazine de profil in Fulpmes si Neustift
  • Alimentari in Fulpmes si Neustift
  • Apres ski- la baza partiilor
  • Night life- slab reprezentat ‘pe vale’

DISCLAIMER: toate randurile de mai sus au caracter informativ si se raporteaza subiectivitatii; schiatul in afara partiilor poate fi un sport periculos – voi decideti daca sunteti capabili sau nu sa paracticati forma asta de sport; nu imi asum absolut nici un fel de raspundere daca va accidentati sau mai rau folosindu-va sub orice forma de informatiile prezentate aici incercand sa schiati muntii.

(Notă: Acest articol a fost publicat inițial în 12 ianuarie 2012, semnat de prietenul Radu Solo)


    COMMENTS (2)

  1. foxtremnoname

    ()

    Aia cu copiii pana in 10 ani gratis, e faina tare!!! Si da, treaba cu trenul mai ieftin pana in Elvetia, pare un paradox :)
    Nu-i bag eu pe copii inca in offpist, dar nici nu-i omor pe partie, ca daca e gratis….:)))
    Merci de info!

  2. ramona

    ()

    Buna,

    Imi permit sa te contrazic: skipass-ul Olymipa Sport Region include Schlick 2000-ul, ceea ce este o optiune chiar deloc de neglijat, asa cum ziceai si tu. Cat despre instalatiile de pe Stubaier, ele au functionat tot timpul pe furtunile pe care eu le-am prins vreo 5 ani la rand, asa ca… e de mers acolo. Un amanunt ar mai fi de spus, exista o vestita Wilde Hrube, de vreo 14 km, care pleaca din varful de peste 3200 si ajunge jos in parcare, care nu e de ratat. Si mai am un pont: cautati bucata de partie amenajata, frantura dintr-un concurs mondial (???) de slalom femei, care iti indica tot ce vrei daca ai chef de ceva competitie cu prietenii.

    O zi buna.

Comments are closed.

No Thumbnail

There is not any older post !