Schiuri - Colectia 07/08

June 4, 2007

Pentru oamenii gospodari si pentru optsedatii care viseaza deja la iarna care urmeaza, francezii de la Skipass incep sa bage online viitoarele modele.

Mai multe aici.

Modelele sunt puse, civilizat, pe categorii sau pe brand - ca de obicei in cazul francezilor.

Daca pana acum intre schiurile de Skicross si Giant nu erau prea erau diferente, acum vad ca cele de Skicross sunt undeva intre schiurile de Slalom si cele de Giant ca latime si sidecut. In general coada are dimensiunile uni schi de slalom, in rest e un schi aproape de GS. Diferentele sunt greu de sesizat pentru un schior obisnuit pentru ca apar in conditii de competitie - forte mari, viteze mari samd.

Evident, cea mai interesanta categorie pentru mine este cea de Freeride - poate pentru ca inca nu am un schi de freeride 100%. Dar ma voi ocupa de acest aspect. Mantra arata senzational de bine si inca am vise erotice cu schiul asta. La fel si cu B-Squad sau cu Legen Pro.

Observ ca schiurile de powder incep sa fie din ce in ce mai importante si pentru marii producatori. Le recunoasteti dupa cozile ciudate (Volkl Katana, FischerDukes samd) sau dupa forma si mai ciudata - reverse side-cut si reverse camber (Armada Arg deocamdata, dar trebuie sa se arate si K2 HellBent si zvonurile zic ca si Salomon va lansa un model).

Mai mult, Rossi a lansat si un Bandit pentru oameni mai mici de inaltime. De fapt a spart seria B-Squad in doua: peste 189, inclusiv si sub. Ce e sub 189 e pozitionat ca “acelasi B-Squad, dar pentru oameni mai scunzi”. Cel putin anul trecut, era o diferenta imensa intre schiurile de sub (B-Squad) si cele de peste 189 cm (B-Squad Pro). Sa vedem lunile urmatoare ce zic oamenii mai informati.

Toate astea inseamna ca segmentul de freeride creste, si inca destul de repede. Daca apana acum procentele erau mult mai impresionante decat sumele absolute, incepe sa se schimbe situatia (asta ca o continuare a unei discutii mai vechi cu Coman). Nu am date concrete, dar asta e deductia mea din multitudinea de modele de freeride pe care le lanseaza majoritatea producatorilor.

Asa, ca o ironie, oamenii incep sa iasa de pe partii din ce in ce mai mult, pe masura ce iernile au din ce in ce mai putina zapada. Si-ar fi dorit ei, oamenii, si inainte, dar era mai complicat cu schiurile de acum 20 de ani. Acum, cu noile zeci de modele de freeride, majoritatea dintre ele fiind oricum niste schiuri foarte bune pentru asa ceva, multi schiori se pot aventura in off-piste. Asta are si +uri si -uri, dar discutia asta se va purta alta data.

Alte noutati:

- Volkl a scos din productie Karma. Eu nu as fi facut-o, era un schi care inca vindea foarte bine din cate stiu. Miscarea e urmatoare: de ce sa vindem un singur model, cand putem sa vindem 2? Asa au aparut nu unul, ci doua modele care ocupa golul lasat de Karma: Wall (freestyle) si Bridge (backcountry freestyle/freeride). Dupa cum am mai spus, daca ar fi existat Karma de peste 190, ar fi fost un schi de vis pentru mine, asa ca imi pare rau ca nu mai exista deloc.

- Dynastar vine cu Mythic in loc de 8800 (tot in segementul de freeride), modelul dezvoltat cu Ducroz.

- schiorii medii sau incepatori trebuie sa se uite in categoriile All-round si Carving. Diferenta e mediul in care fiecare va folosi schiul cu pricina. Un carving nu prea se simte bine in off-piste, in timp ce un all-round poate iesi si face fata destul de bine.

Nu va speriati daca anumite modele nu sunt acolo. Lista nu e in niciun caz definitiva.

Inca o observatie - site-ul e frantuzesc, deci multi dintre producatorii independenti sunt francezi (Lacroix, Bumtribe, Aluflex, Boheme, Zag etc). E bine sa vedeti ce fac si astia pentru ca in general micii producatori dau tonul si lanseaza modele care vor fi adoptate de marii producatori dupa 1-2 ani. Sunt schiuri facute manual, in serii scurte, si mai scumpe.

Exista si site-uri mai pragmatice: mai putine cuvinte, dar cu preturi. Cel mai complet e aici.

Pe masura ce fiecare producator isi va lansa oficial modelele pe site, voi trece la o analiza mai detaliata. Pana atunci maximum salutari pentru Atomic, primul producator care si-a tradus site-ul INTEGRAL partial in limba romana. Sa ii vedem si pe ceilalti.