Toma’s Bio
23 October 2008, tomasbx
De fiecare data cand plec la un concurs cu masina, am ocazia sa vad toate satele din tara. De fiecare data imi spun ca sunt norocos ca m-am nascut la Sinaia. In loc de campion la snowboard as fi fost cel mai tare in sat la cosit. Toata activitatea mea este strans legata de munte si sport. Chiar si numele meu este uneori asociat cu muntele, schiul si snowboard-ul.
Imediat dupa ce am putut sa merg m-am urcat pe schiuri. Pe la patru ani adica. M-am nascut cu luxatie de sold congenitala si aveam un picior mai scurt decat celalalt. Timp de 2 ani am stat in ghips pana cand muschii s-au incalecat si am ramas usor cu piciorul paralizat. A urmat o operatie si… in fine, sunt sanatos. Doctorii spuneau ca n-am sa pot alerga sau sa fac sport vreodata. La 4 ani am inceput sa schiez. De atunci am umblat pe munte si am avut norocul sa fiu in preajma oamenilor de munte. Ca orice copil am fost la cluburile de schi din Sinaia si un sezon la Centru de formare de schi din Busteni. In 1988 am inceput cu snowboard-ul.
In 1987 am vazut un filmul “Apocalipse snow” si tot in acelasi an am primit o carte despre snowboard de la un prieten de-al tatalui meu, monitor de schi in Franta care mi-a zis ca asta va fi viitorul meu. Asa a si fost!
Am inceput in ‘88, impreuna cu un student la medicina, Calin Arimie, care isi cumparase un board din State. Primul board era albastru, din fibra de sticla, cu niste cureluse si era de powder. Al doilea a fost un Vasa Dictator, iar legaturile le-am facut la uzina mecanica din Sinaia.
Pentru mine, schiul de performanta a fost foarte dificil. Nu aveam voie la probele de viteza din cauza problemelor pe care le-am avut in copilarie plus o accidentare si alte 3 luni in ghips. La antrenamente eram printre primii, iar la concursuri, pentru ca eram copil sarac, eram ultimul. Am renuntat la schiul de “performanta” dupa ce, la un concurs, in prima mansa am avut un avans de 3 secunde fata de locul doi, iar in mansa a doua am fost descalificat. Am urat schiul alpin mai ales datorita ceasului cu care eram cronometrati. Asa ca m-am apucat sa ma dau de placere oriunde vedeam cu ochii. In aceea perioada eram singur pe vai, printre stanci, si ma distram de minune. Dupa mai multi ani ma pot lauda ca, impreuna cu Bradu si cu Foaie, am coborat pe schiuri de la 2000 la 1400 in mai putin de 2 minute si 30 de secunde.
In 1990 lucram ca ghid cu turisti straini sau lucram cu copiii. In 1991 am fost membru fondator al Asociatiei Monitorilor din Romania si m-am angajat la partiile de schi din Sinaia. Timp de 6 ani am lucrat ca instructor de schi si snowboard la partiile de schi iar vara lucram la cabana in Poiana Stanii. In 1995 am inceput sa ma dau in concursuri de snowboard. Pentru mine proba de paralel a fost ceea mai importanta pentru ca fiind in paralel nu puteam fi furat la ceas. Pe urma a aparut fotocelula si totul a fost bine. In 1997 am organizat primul concurs de snowboard din Sinaia.
In 2000, dupa ce am castigat primul titlu de campion national la snowboardcross, am fondat impreuna cu tatal meu sectia de snowboard in cadrul CSO Sinaia. Tot in 2000 am devenit component al Lotului National. In 2001 am fost la primul Campionat Mondial de snowboard la Madonna di Campglio Italia, iar in Cupa Italiei am reusit sa ies pe 17. In 2003 am fost la Campionatele Mondiale de snowboard din Austria, iar in Europa Cup am iesit pe 7 in Voras si am castigat titlu de Campion National la Slalom Urias. Datorita experientei mele ca instructor de snowboard si rezultatelor in 2003 am devenit Instructor Formator ISIA si arbitru FIS de snowboard. 2004 a fost anul in care am obtinut primul podium international FIS (locul II), inca 2 titluri de campion national, clasare in primii 36 in clasamentul general FIS Europa Cup si clasarea in primii 100 de rideri din lume in snowboardranking. Primul concurs FIS din Romania a fost organizat de CSO Sinaia de Adrian Mortila si Dinu Stafanescu.
In 2005 am continuat sa cresc ca sportiv, m-am pregatit cu antrenori de talie mondiala ca Pierre Garnie (FRA), Carlo da Molina (ITA), Christian Hrab (CAN), Alex Andresi(ITA) si Rene Bruner (AUT). Am participat la FIS CAMP-ul de pregatire organizat de federatia internationala, iar la Campionatele Mondiale din Whistler, Canada am terminat pe locul 43 la PGS. Revenit in Romanaia am mai castigat 2 titluri de campion national si 2 podiumuri internationale FIS. La jumatatea sezonului competitional aveam sanse reale sa obtin punctele necesare calificarii pentru Jocurile Olimpice dar Federatia Romana m-a suspendat din cauza unor neintelegeri.
In 2006 am absolvit Scoala de Antrenori cu specializarea schi/snowboard. In 2007 am mai castigat inca doua titluri de Campion, iar la Bansko am ajuns in finala mica - locul IV. In 2007 n-am fost lasat de catre Federatie sa particip la Campionatele Mondiale din Elvetia. Tot in acesta perioada am organizat si cursuri de formare monitori de schi si snowboard, am infiintat cluburi, am organizat concursuri si am antrenat sportivi (Andrei Mortila, Adrian Teodorescu, Andrei Subran, Fratii Simileac, Viorel Corbu, Ilie Richea samd). Anul acesta am obtinut si nivelul de instructor formator in schi ISIA, iar ca antrenor am debutat si in Cupa Mondiala.
Imi castig existenta exclusiv din schi si snowboard, iar vara din kite. Partea competitionalla este un hobby. Iar pentru sufletul meu este freeride-ul. Atunci ma simt cu adevarat liber.
TAKES ONE TO KNOW ONE
Comentezi?? Comenteaza!!
47 Raspunsuri la “Toma’s Bio”
Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.
Anuntam pe aceasta cale ca dl. Toma face parte oficial din echipa derdelus.ro. Contribuie de mult timp la bunul mers al proiectului. De acum, insa, e pe fatza, cum ar veni. Suntem onorati.
respect
Hehehe!
Vad ca nu sunteti “rasisti”, acceptati meseriasi si cu placa si cu schiul, derdelus sa fie :)
rider toma cel mai mare snowborder din tara……te pup tati
Un sportiv adevarat , rezultatele vorbesc de la sine .Respect pt ceea ce ai facut in snowboardul Romanesc.Personal sper sa am ocazia sa ma antrenezi si pe mine,desii ne-am intanit doar de cateva ori din doua trei corecturi miai schimbat total stilul de ride.
Respect .
Bravo!!!! Pt ca, sa reusesti sa te bagi in elita mondiala, venind din RO unde conditiile sunt cum sunt, e aproape cel putin greu ca sa nu zic aproape imposibil!!
Tare!
Takes one to know one, intr-adevar. Te pup!
Felicitari FRATELLOOOOOO!!!!!!
o strangere de mana din partea mea! si continua sa faci ceea ce faci… pt o faci bine! ride free!
Toma, e unul din putinii schiori care m-au impresionat, era prin 96-97…si mi se parea incredibil cum putea sa vireze intr-o crusta absolut criminala. La schi poate sa stea lejer printre ,,profesorii,, Vali Caciula,Cristi Bucur sau Vali Dobre . Cat despre snowboard …nu mai are rost sa comentez, rezultatele de la concursuri vorbesc de la sine.
Tot respectul din partea mea.
Respect si ma simt onorat sa te stiu in aceeasi sanie!
Sa ne traiesti !te stiu de 10 ani dar ne vedem cam de 3-5 ori pe an la Sinaia .
Pt mine era o adevarata placere,si nu -ti stiam CV .Asa ca de acum… mai mult respect !
Multumesc foarte mult pentru aprecieriile voastre. Observ ca nu sunt singur pe acesti Munti si asta ma incanta. E nevoie de oameni ca voi care iubesc natura si pastreaza viu spiritul de munte. Drept recompensa, meritam juma ‘ de metru de powder sa ne dam pe “Derdelus”
Toma, te ocupi tu de asta? Vorbesti cu cine trebuie sa livreze juma de metru de powder? :D
METEO zice de vineri incep temperaturile normale pt noiembrie
si ……….cine stie poate deschidem sezonul !
anul trecut am inceput pe 17 noiembrie pe o ceata +viscol in VALEA DORULUI
si cu (specific romanesc ) primi 40% din partie ,,batuta” !!!
era spectaculos sa-i vezi pe cei 7-8 care veneau cat de cat tare si se ,,varsau”
cand se termina ,,batuta” si urma zona cu variatii de zapada de la 50 cm la iarba !
Cum se zice ; cea mai mare curva e SPERANTA - toti traim cu ea!
Suna bine, sa vina FRIGUL :))… bine si zapada
:) bravo Toma
antrenorul si prietenul meu bun ce pielea mea…. rideri
[...] maxima - freeride-ul. E din Sinaia, se da pe schiuri de cand merge, iar pe placa de 20 de ani. Are o poveste dupa care cred ca s-ar putea face un film. Toma va scrie despre multe, dar in principal despre [...]
Cu ce placa se da Toma? :D Stie cineva
:D am mai multe placi :
Pentru Freeride :
SG (Sigigrabnera) de powder - 169 cm http://www.sgsnowboards.com/
Pentru Boardercross:
Kessler hand made 168 cm
Dynastar Concept XDLR 167 cm
F two Eliminator 167 cm
Pentru snowkite
Burton de 158 cm
Pentru Race :
Kessler Sl Custom made 2009 163 cm
Kessler GS Custom made 2008 185 cm
[...] in prezent singurul sportiv roman care este calificat in Cupa Mondiala la snowboard. Peste 7 zile Toma Mortila, Adrian Teodorescu si Andrei Subran vor pleca in Coreea pentru a participa la Campionatele Mondiale [...]
Este super adevarat ce spui dar astea sunt rezultate competitionale as vrea sa stiu cum ai devenit monitor formator de schii cind cele mai bune rezultate le-ai obtinut la snowboardsi chiar daca ai fi campion mondial tot ar trebui sa dai un examen ptr a devenii monitor si sa iti demonstrezi calitatile de bun pedagog si schior ceea ce nu cred ca sa intimplat chiar asa dupa ce sa lasat cu injuraturi si amenintari in biroul lui Florin Chivu(beciul) de sub barul lui din Sinaia.As vrea sa vad niste dovezi care sa vina in favoarea monitorilor formatori,care sau auto proclamat ei insusi atunci,nu stiu nici eu pe ce criterii ptr ca chestiile astea ca eu madau de nu stiu citi anii si cine sunt eu si cu tata sun fumate.
Tot respectul si astept dovezi concrete ale examenelor.
Astept comentarii
intai invata romana, dupa aia invata sa schiezi, dupa aia invata ce e aia respect si abea dupa aia poate o sa te bagam in seama….
FA O PLANGERE LA I.S.I.A daca nu ti se pare ceva in regula.
Ce usor este sa comentezi ca tu mergi mai bine decit Toma si tu ai pute sa fi formator si lui toma nici nu ii contest rezultatele la snowboard ci pe cele de formator de schi ca stiu cum s-au luat toate asa zisele functii asa ca laso mai moale.
Sa vedem dovezile.
cine a zis ca merg mai bine decat toma. eu nu cred. si cam cu ce ocazie trebe sa iti demonstram tie competentele noastre de instructori de ski,
Mai bine cumpara o lectie de ski cu Toma si vezi cum merge, si dupa aia comenteaza.
AMPSR, a trebuit sa inceapa cu cativa monitori formatori, nu? altfel cum iti antrenezi instructorii noi?
Goange si nu cred,Toma mai este cum mai este,dar ce sa spunem de Vali Dobre care nu a facut un curs in viata lui si chiar daca se da demult timp pe schiuri asta nu insemna ca ti se da degeaba doar ca te cheama Dobre asta poti sa o verifici,si asa si cu Vali Traistaru si cu Florin Andrei care chiar daca nu este formator are cat.I-a si nu stiu cum a luato si probabil mai sunt si alti.Si pe saitul AMPSR as vrea sa vad si niste demonstratii ale probelor de schii cu asa zisi ,,formatori“demonstrind calitatile lor.
bah da cine esti tu sa vrei sa vezi atatea?
am mai zis….ia-ti o lectie ca sa vezi calitatile formatorilor din ro….eu zic ca sunt cei mai buni din romania (fara sa ii comparam cu monitorii de afara). daca sunt cei mai buni din romania cum sa nu fie formatori la o asociatie romaneasca? AMPSR? cam cine ai vrea sa fie formatori in locul lor? da-mi nume ca vad ca ii stii. de Florete pot sa zic si eu ca poate nu e la standardul de cat I, dar de restul nu ar trebui sa aiba nimeni ce sa comenteze!
nu mai are rost sa discutam!
get a life si nu mai fi asa ofticos!
topic incheiat!
inca o data….eu nu comentez cum s-au luat examenele!
dar intreb? cine era mai bun ca sa fie formator in romania?
TU?
Prima mea meserie a fost de instructor / monitor de schi inca din 1990 (desi n-aveam varsta obligatorie pentru a profesa). In 1992 am participat la Poiana Brasov la cursurile organizate de catre FRSB. Din 1991 sunt membru fondator al Asociatiei Monitorilor din Romania. Dupa ce am implinit varsta de 18 ani am lucrat ca Monitor de schi la FA GOTH srl si ulterior am fost monitor cordonator al scolii de schi.
In perioada 1996 -2008 am participat la o serie de cursuri organizate de diferite Asociatii de specialitate (Pro snow ,Asociatia Monitorilor din Romania si Asociatia Monitorilor de Schi Profesionisti din Romania) In strainatate am participat la cateva traininguri.
In plus sunt atestat si ca instructor sportiv pt disciplinele schi si snowboard de catre Oficiul Judetean pentru Tineret si Sport Prahova , iar pe Diploma mea scrie antrenor de schi - vezi la Ministerul Tineretului si Sportului carnetul de antrenor de schi cu NR 805 /12.06.2006 vizat de catre federatia de specialitate.
Am fost facut instructor formator de catre AMPSR inca din 2003 ,alaturi de cei mai buni rideri la vremea respectiva ( Andy Fazekas ,Mihai Cotop ,Adrian Teodorescu )cu motivatia ca nu se pot organiza cursuri pentru formarea monitorilor de snowboard in tara fara sa se faca intai formatorii.
In 2007 AMPSR nu mi-a recunoscut calificarea de Formator si am fost nevoit sa fiu examinat de catre comisia AMPSR ,fapt care m-a deranjat foarte tare pentru simplu motiv ca nu recunosteam pe nimeni in Romania care sa ma poate forma pe mine in snowboard. Cu toate astea am fost nevoit sa dau examen in 2007.
In 2008 am dat examenul de formator petru schi.
In perioada 1990- 2009 am lucrat prin intermediul unor scoli de schi si snowboard cu tur operatori precum Cristal ,Bringhams ,Club 18-30 samd)
Primul curs de snowboard l-am facut in 1995 cu Mihai Cotop Pro snow.
Ca urmare a muncii mele ma mandresc ca Shepty este un “produs ” al meu ,format de mine atat in schi cat si in snowboard. Alaturi mai sunt Andrei Subran ,Adrian Teodorescu , Iulian Simileac si alti .
IN ORICE CAZ SE POATE CONTESTA DREPTUL ASOCIATIILOR IN FORMAREA MEA ,PRECUM SI CONTESATAREA MEA LA MINISTERUL TINERETULUI SI SPORTURILOR PT CALIFICAREA CA ANTRENOR SI SPORTIV ,CONTASTAREA MEA CA INSTRUCTOR SPORTIV.
Mie nu-mi ia nimeni schiurile /boardu din picioare
De vorbe si acte din Romania am mai auzit asa ca de la biroul lui Florin Chivu de sub bar si pina la a demonstra ceva pe pirtie mai este,si cu luatul schiurilor /bordu din picioare nu se stie niciodata.Sa vedem exemple pe video de maiestria ,,formatorilor“ AMPSR-Sinaia,Ha,Ha,Ha?
am mai intrebat o data? ai altii mai buni?
eu zic ca cea mai buna e radu savin.
din lume zic.
omul a fost pe un varf de 40.000 (patru zeci de mii) m
http://www.teamexpert.ro/Euro.html
cum zici tu Girlene,sar pute a ca Radu Savin sa fie,, cea mai buna“,dar nu la ski,poate la alte lucrarii favorite ale lui
@Razvan Bunea
Daca ai vreo nelamurire despre activitatea de formator/instructor a lui Toma sau a altcuiva, cred ca sunt organisme competente carora te poti adresa. Iti sugerez sa o iei pe calea asta, in locul acuzatiilor fara sens. Daca, totusi, vrei sa continui, te rog sa nu o faci pe derdelus.ro. Gaseste alte canale. Multumesc frumos.
@ Razvan Bunea
Cand eram mic ne certam care e cel mai tare caratist. Cica Bruce Lee il bate pe Van Dame sau Cichi Cean :)) bate tot :). Asa si tu, care e mai tare decat cel mai tare, parca avem 5 ani si ne uitam la filme cu ninja
@ alexosu,
In primul rind habar nu aveti de nimic pentru ca asa este la noi toti suntem cei mai buni si ne pricem la orice,si din cite am vazut la comentari spune ca daca am:o opine,o intrebare sau o injuratura.
Eu am intrebat si nici nu m-am certat cu nimeni,sa vedem filmarile de la examenel din ultimele 2-a sezoane si mai vorbim,in special la demonstratiile Formatorilor si sa vedem cam cum sunt si dupa aceea mai discutam
man….lumea a ajuns fucked up rau de tot….si tot nu mi-ai zis cam cine ar fi mai buni ca formatori in romania.
get a life!
@Razvan Bunea
In primul rand iti multumim pentru aprecieri si pentru ca ai trecut pe la noi.
In al doilea rand, ai pus o intrebare, ai exprimat o opinie. E ok. Iti multumim si pentru asta. Daca ti se va raspunde sau nu, asta e alta poveste. Eventual poti sa il contactezi pe Toma direct si sa iti rezolvi nedumeririle.
Consider subiectul inchis si voi modera eventuale alte comentarii, daca e cazul.
Sarbatori fericite!
Da, vreau si eu la proiectiilea alea cu filmari de formatori. Tare misto trebuie sa fie.
Plus ca umbla vorba in targ despre niste nume super sonore de instructori formati de formatorii astia.
Spune Toma, cunosti ceva domni care nu au nici o treaba cu skiul si au patalama de monitor atestat?
ba oammeni buni, eu din virful patului de suferinta va spui asa:
nu cred ca au deranjat intrebarile ridicate de razvan bunea ci mai degraba tonul si formularea lor… toma a dat un raspuns, el nu a satisfacut, probabil ca rolul derdelus.ro in elucidarea misterului se incheie aici…
anyway, nush ce sa zic, ceva putred in danemarca este
iaca am intrat si eu dupa o gramada de vreme pe derdelus si nu-mi vine sa cred ce tembeli pot intra pe aici.
evident ma refer la agramatul asta care-si spune “razvan bunea”.
mai baieti, ati fost prea finuti cu specimenul mai sus numit.
dupa mine unu’ care scrie ca ala nici nu pricepe nimic. nici macar faza cu ” Ai citit articolul si ai o opinie… o intrebare… o injuratura?”
asa ca ce atatea discutii in zadar!
eject direct!
@razvan bunea- in orice zi il gasesti pe Toma pe Valea Dorului ( a fost si la Realitatea la stiri ) de ce nu vb fata-n fata cu el daca te roade subiectul?
Sunt ferm convins ,Razvane ,ca sunt monitori care au atestatul luat cum au amantele rusilor bogati (am stat 2 ani la Moscova) permisele de conducere !!!
Si la fel de convins sunt ca nu Stenmark sau Tomba sunt cei mai buni profesori (antrenori ) ( vedeti cu totii ce-i in fotbal -ca exemplu) dar tu ai o angoasa cu Toma care e cu totul si cu totul altceva( ati split-uit o femeia si tu inca o divinizezi iar ea pe el ???)!
Am avut o discutie contradictorie cu Toma(snowmobile) si ne-am comportat ok si in timpul ei si dupa deci nu musca ……….
Razvan Bunea = Andrei Balint
mda…romanul e natie de carcotas si nu se dezminte in nici o imprejurare…
din pacate pozitia geografica a arealului carpato-danubiano-pontic , orientarea masivelor muntoase si mai ales nivelul elevatiei acestora NU este prielnica dezvoltarii sporturilor de iarna pe aceste meleaguri; oricat de mult incercam sa ne convingem noi de contrariul. de aici si lipsa de experienta, de traditie si de perspectiva a practicarii sporturilor de iarna. norocul generatiei noastre este ca, acum, si marea masa are acces la turismul hibernal (in arealul alpin, in principal)
urmaresc discutiile de pe derdelus de ceva vreme si ma minunez cu fiecare articol…oameni buni, ar trebui sa fim fericiti ca inca mai avem un petec de zapada de prin luna ianuarie a fiecarui an, si ca, inca, ne mai putem bucura de aproape 30 zile insorite pe sezon de iarna. in cativa ani nu vom mai avea nici macar atat.
Romania nu are traditie in schi sau alte sporturi de iarna. Romania nu are partii omologate. Romania nu are scoli de schi. e un fapt. trist dar adevarat.
ce este mai trist este faptul ca romanii nu au educatie. romanii nu vor avea niciodata partii omologate. romanii nu vor avea niciodata scoli de schi. pentru ca nu vor fi rentabile. nu ar avea pe cine sa invete.
romanii nu vor sa schieze. romanii vor sa urce in varful muntelui sa bea bere si sa sparga seminte. trist dar adevarat. trist ca tinerii romani vor sa sparga seminte. mai mult nu-i duce capul.
eu personal ii admir pe toti cei care incearca sa faca ceva. e bine.
ma bucur ca se investeste in instalatii de transport pe cablu (decat sa se asfalteze cu nisip colorat de 10 ori aceeasi strada pe vara, macar partea din contributiile mele la bugetul statului sa stiu ca se duce catre montarea unui nou cablu pe un munte - cu toate spagile si comisioanele aferente. macar sa existe).
ma bucur ca exista oameni ca Toma. pasionati. care incearca sa faca ceva. care daca ar avea educatie pe masura pasiunii poate ar reusi mai mult. e un inceput.
nu-l cunosc personal; ii admir talentul de sportiv. biografia de mai sus imi starneste un zambet. e bine sa avem idoli. chiar si fabricati.
el, ucidatorul, adevarat a grait… asa este, nu avem consumatori, rideri, munti, idoli. nu avem mai nimic.
avem insa citiva oameni cu mare dragoste de zapada si cer albastru. si cit o mai fi o dira de zapada pe muntii astia, ei vor trage cu dintii sa miste caruta din loc.