Austria (partea 1)
14 December 2008, radusavin
Am tot vazut pe acest site povestiri despre sejururile unuia sau altuia prin Austria. M-am gandit ca ar fi util sa postez un articol despre statiunile din Austria. Nu stiu cat este de exhaustiv, insa sper sa va placa / sa va fie de folos. Articolul a aparut intr-o formula extinsa in Knox. Cum articolul este foarte mare, l-am impartit in mai multe bucati. Am inceput din est spre vest si am analizat fiecare regiune. Am analizat zonele de ski, freeride cand este cazul si ceva mai putin freestyle-ul.
Niederosterreich
Singura statiune de ski de aici este Semmering, la 60 km de Viena. Desi a fost gazda a Cupei Mondiale, nu este o statiune prea mare. Are doar 2 partii in padure cu 300 m diferenta de nivel (1000m – 1300m). Se poate schia in nocturnă si exista un half-pipe de 75 m. Singurele avantaje in favoarea alegerii acestei destinatii sunt pretul scazut si distanta mica, fiind cea mai apropiata statiune de Romania, oricum ai lua-o.
Oberosterreich
Există 17 statiuni mici, dintre care cele mai cunoscute sunt: Dachstein W, Hinterstoder si Bad Ischl (nu confundati cu Ischgl). Inaltimea maxima de la care se schiaza este 2100m iar partiile sunt doar in padure.
Steiermark
Ne apropiem de adevaratii Alpi. Aici sunt deja peste 70 de statiuni printre care cele care fac renumitul spaţiu skiabil Sportwelt Amade. Tot aici se afla cel mai apropiat gheţar de Romania - Dachstein.
Varianta pe care o recomand este sa va orientati spre Sportwelt Amade. Este un spatiu schiabil transregional - intra si in Salzburgerland – este format din 5 regiuni uriase: Schladming, Dachstein Tauern, Gastein, Hochkönig’s Winterreich si Großarltal, fiecare cu o multime de statiuni. Sunt 865 km de partii si 270 de mijloace de transport pe cablu, se schiaza intre 800 - 2700 m.
Atentie insa cu aglomeratia: in weekend sau de sarbatori toata Viena este aici.
Cel mai bun loc de cazare pentru a acoperi intreaga zona este undeva intre Schladming si Flachau. Puteţi alege intre cazare la pensiune (pret: 10 – 20 Euro, cu mic dejun inclus) sau intr-unul din hotelurile din Schladming.
Avantajele acestei variante sunt distanta relativ scurta de Romania si marea varietate de partii – noua ne-a luat mai mult de o saptamana sa exploram toate cotloanele. Dacă nu e zapada atunci tunurile vor acoperi cam 30% din partii cu zapada artificiala. Din pacate există o predilectie pentru partiile usoare sau cel mult medii.
In caz de necesitate puteti apela la ghetarul Dachstein. Acest ghetar este in mod special destinat pentru schi fond. Nu sunt decat 2 teleschiuri si un telescaun, 2 partii albastre si una data ca neagra dar care este rosie toata ziua, cu un zid abrupt dar foarte scurt. Daca este vreme buna, ghetarul este un paradis pentru invatarea schiului, cu partii late si foarte usoare.
Pentru cei care iubesc schiul de culoar, fata sudica, calcaroasa a masivului Dachstein este un paradis. Este un traseu off piste, Griesskar, care coboara prin dreapta cabinei. Se urca un pic de la teleschiul 1, se trece prin tunel in partea sudica, apoi o poteca ingusta suspendata deasupra haului ne conduce la Valea Griesskarr. Atentie la conditiile meteo. Exista o varianta si mai dificila, neoficiala, care coboara chiar pe sub cabina. Cand am fost pe acolo nu era foarte multa zapada si am fost nevoit sa descatar o ViaFerata acoperita de gheata (sic!)
Pentru raceri, un must il reprezinta partiile care au gazduit Campionatul Mondial din 1972 precum si Cupa Mondiale la schi: Slalomul in nocturna de la Schladming care strange peste 100.000 spectatori, slalomul si slalomul urias de la Flachau sau coborarea feminina de la Haus im Ennstal.
Alte locuri de schi in Steiermark: Lachtal, Lammeralm, dar mult mai mici si cu variante mai putine.
Mai departe ramane sa vorbim despre Salzburgerland, Kaernten, Tirol si Voralberg.
Comentezi?? Comenteaza!!
4 Raspunsuri la “Austria (partea 1)”
Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.
la Dachstein pe ghetzar este showpark care functioneaza din primavara pana in toamna,
mai, iunie, septembrie noiembrie fiine luni ideale de dat in parc (zapada rece si se intampla sa ninga)
doua mici precizari :
Sportwelt Amade este cunoscuta si sub denumirea de Ski Amade iar traseul Griesskar este cunoscut si sub numele de Edelgies (daca vrea cineva sa-si faca o idee http://www.henriettenplatz.at/~mas/dachstein/edelgries.jpg sau http://gallery.algo.at/ramsau/albums/album10/edelgrie_2.sized.jpg )
Nu arata chiar asa fioros…
Intr-adevar, Griesskar nu este foarte dificila. Seamana cu Valea Morarului din Bucegi, poate un pic mai scurta si mai abrupta. Cele 2 poze sunt din caldarea superiora.
Traseul celalalt, cel de sub cabina, este mult mai dificil. Coboara paralel cu o Via Ferrata si aduce cu semiluna de deasupra lacului La Grave. Nu mai stiu regimul lui, cand am fost eu nu era un traseu off piste oficial.
In orice caz, zona merita cu prisosinta.