Chestionar de Partie 2009 - Rezultate
5 April 2009, by alb_ca_zapada
Domnule Copos, Sarbu & co, stimati primari si consilieri locali, iubiti salvamontisti, domnilor jandarmi.
Bai importatorilor si distribuitorilor, oameni cu branduri si organizatori de evenimente.
Voi astialalti, simpli consumatori de servicii proaste si iubitori de zapada.
Publicam o analiza a rezultatelor sondajului pe care APSI impreuna cu noi astia de la derdelus.ro l-am facut in rindul comunitatii. Avem disponibile la cerere doua rapoarte (industry report si business report) pentru cei interesati.
Studiul se bazeaza pe un numar de 409 raspunsuri valide, ceea ce pentru populatia studiata inseamna un esantion mai mult decit reprezentativ. La o estimare de 5-6000 practicanti activi ai sporturilor de iarna, esantionul nostru reprezinta cca 7% din totalul grupului social studiat, procent cu mult peste marjele cercetarilor sociologice obisnuite.
Asadar, la o privire aruncata piezis-copmarativ pe editiile 2008 si 2009 remarcam cam asa:
- Oamenii au evoluat. Anul asta a crescut cu 7% numarul celor care se considera avansati si experti fata de anul trecut (52% 2008, 59% 2009). Ma rog, nu stim daca au evoluat cu adevarat, dar se pare ca asta este perceptia proprie.
- A crescut dramatic nemultumirea fata de toate aspectele referitoare la pirtii
(anul trecut in jur de 44% dadeau nota minima semnalizarii si intretinerii pirtiilor; in 2009 procentul acestora a crescut in jurul valorii de 59%)
- A crescut procentul celor nemultumiti de serviciile conexe in statiunile de iarna (transport pe cablu, salvamont, monitori, jandarmerie montana)… a scazut cu 5% numarul celor cu o parere buna si foarte buna si s-a adaugat 5% celor cu o parere proasta si foarte proasta.
- S-a schimbat ceva in perceptia asupra salvamontului. Daca in 2008 21% aveau o parere foarte buna despre serviciul respectiv, in 2009 numarul lor a scazut la 13%. Alo, acolo sus-la-munte-sus, se aude? In ritmul asta se duce la dracu-n vale tot respectul mult clamat.
- Veste buna pentru magazine si importatori: se pare ca este in crestere comportamentul achizitional. Daca in 2008 exista o dorinta manifestata drept sigura de a achizitiona echipament nou de cca 39%, ea creste anul acesta la 51%. Care criza domne?! Ma rog, de la dorinta la putinta este totusi o oarecare distanta. Sau ca sa mergem si mai in adinc, este posibil ca insasi criza si lipsa achizitiilor noi in sezonul 2008-2009 sa fi dus la manifestarea mai pregnanta si clara a unor dorinte.
- Perceptia asupra brandurilor a ramas neschimbata
: Atomic - Rossi - Fisher la schi si Burton - Forum - Nitro la snowboard. Ca noutate ar fi aparitia newschool-ului in top: Armada devanseaza Movement si se situeaza (la egalitate de puncte cu Dynastar) la foarte mica distanta in spatele lui Elan. Mare lucru, huh?
Decupind insa rezultatele studiului 2009 din contextul anului trecut, zicem urmatoarele (si le zicem cum le-am spus si anul trecut caci poate o pricepe cineva ce e de priceput):
- romanii apeleaza rar la serviciile monitorilor, 78% dintre ei invatind singuri sau prin intermediul rudelor sau cunoscutilor
- mare parte au o parere foarte buna despre nivelul la care se afla, 59% isi spun avansati sau experti
- exista o parere proasta generalizata cu privire la pirtii (coeficientul de satisfactie este de cca 6%)
- “siguranta pe partii” si “informarea turistilor” sint cele doua aspecte care in opinia a cca 75% dintre repondenti trebuie sa beneficieze de un nivel de atentie ridicat
- statiunile cele mai apreciate sint Poiana Brasov si Sinaia cu un grad de satisfactie de 62%. Pentru comparatie, destinatiile din Austria au un grad de satifactie de 96%
- 89% cred in oportunitatea unui snow-park capabil si cu elemente multiple
- cu toate ca foarte multi respondenti isi doresc sa iasa in afara pirtiilor, foarte putini stiu sa evalueze riscurile implicate. Este deci o provocare clara si bine conturata pentru Serviciile Salvamont din zonele cu risc ridicat: Busteni, Sinaia, Balea
- oamenii au foarte mica incredere in personalul magazinelor (sub 20%). Decizia de cumparare se formeaza in genere pe internet si sporadic prin intermediul prietenilor
- criza economica a afectat achizitiile din sezonul actual (28%) si va afecta in continuare (49% spun ca nu vor chelui deloc iar 22% vor cheltui mai putin in cazul in care situatia nu se redreseaza)
- intentia de cumparare ramine la cote inalte (creste la 51% fata de 39% anul trecut)
- sporturile de iarna sunt scumpe iar practicantii isi asuma situatia: 20% cheltuiesc in jur de 1000-1500 euro pe sezon iar 18% peste 1500e
Incheiem cu exact paragraful de anul trecut. Si il vom repeta pina cine are de priceput pricepe si accidente tragice precum cele de anul asta nu se vor mai repeta
Ramine ca fiecare entitate din industrie (comercianti, autoritati, operatori de cablu, primarii, serviciul salvamont, etc) sa extraga exact mesajul ce i se adreseaza. Noi putem sa ajutam la interpretarea datelor brute si tragem un semnal de alarma: rata accidentarilor mai mare de 8 ori la noi decit media europeana isi are cauzele atit in proasta pregatire a pirtiilor dar si in lipsa acuta de informatie.
Comentezi?? Comenteaza!!
25 Raspunsuri la “Chestionar de Partie 2009 - Rezultate”
Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.
59% isi spun avansati sau experti :)). Cu mici exceptii cred ca acei baieti care se considera avansati sau experti sunt intre incepatori si incepatori spre medii. Eu schiez de 15 ani, am intre 15 si 18 zile de schi pe an si ma consider mediu ( si cred ca am o parere prea buna despre mine :)) ). Daca te dai in Valea Dorului drept, fara control sau in Predeal pe Cocosu nu inseamna ca esti bun. Ma rog, e un studiu si fiecare are dreptul la o parere. Dar avansati si experti nu prea avem ( e suficient sa te uiti la campionatele nationale de schi sau la Ecoul Malinului si iti dai seama cam pe unde esti).
59% isi spun avansati sau experti DINTRE PARTICIPANTII LA SONDAJ. In cazul asta particular, nu cred ca procentajul poate fi extins la intreaga masa a practicantilor schiului/snowboardului. Pentru simplul motiv ca cei care intra pe derdelus si participa la sondaj sunt in general pasionati sau foarte pasionati - deci, crema celor 6-7000 de alunecatori pe zapada. Nu cred ca au participat la sondaj prea multi dintre cei care schiaza 2-3 zile pe an, in blugi, cu echipament inchiriat, la Predeal.
chestia cu avansati/experti in sondajul asta mi se pare total aeriana…in romania nu cred ca sunt mai mult de 10 experti pe schiuri si asta la freeride…de snowboard nu mai vorbesc. aia care au bifat expert ar trebui sa ia la vizionat ceva filme din domeniu sa afle ce inseamna termenul cu adevarat
oameni buni, va certati cu statistica si nu rezolvati nimic.
in primul rind cei care au raspuns la sondaj nu-s nici crema si nici impatimiti… este un esantion cit se poate de reprezentativ…
in al doilea rind, cind am estimat 6-7000 de practicanti activi nu i-am inclus pe cei care schiaza in blugi 2 zile pe an… pt ca ei nu sint reprezentativi pentru piata si industrie, nu induc nicio plus valoare si nici nu au cerinte si exigente. sint doar un public potential pregatit pentru a intra in rindul practicantilor activi la momentul in care industria va fi pregatita sa-i absoarba.
in al treilea rind, rezultatul cu privire la nivelul autoevaluat nu este absolut deloc suprinzator… noi romanii avem tendinta de a ne supra-evalua in absolut toate domeniile… ginditi-va putin, sintem super soferi (chiar la nivel personal, cine oare e mai bun decit mine?), la fotbal sintem mega-tehnici, in cercetare si matematica cam la fel, studentii nostri sint 10 clase peste prostii de americani, samd…
asa ca domne, ce mai incolo si ‘ncoa, sintem buni, damn it!
na acuma vem si dovada, ma refer la datele statistice, ca noua romanilor nu ne trebuie echipamnte sau cunostinte de munte, nu ne trebuie ore de ski sau cunostinte de zapda noi suntem dotati de la natura cu asa ceva, avem totul in instinct, noi putem rezista in conditii vitrege pe munte doar in slapi sau pantofi cu tocuri fara probleme, putem urca in adidasi pina in virf si cobori din vifr cu o pereche de skiuri (orice fel de skiuri) drept si cu cea mai mare viteza … si acuma ca avem si rezultatele statistice nimic nu ne poate oprii ca la anul sa fim si mai multi si mai experti.
@alb_ca_zapada
Ai scris bine ce am vrut sa spun. Avem prea multe accidente pe partie si acea statistica infioratoare o mostenim din cauza “meseriasilor” care se dau “tare” pe portiuni inguste bune de pleznit capatane. Drumul de Varasi Drumul Rosu sunt cele mai bune exemple, incepatori care prind aripi pe portiuni inguste de maxim 3 m. Mi se pare mult mai sigure Carpul sau Ruia decat acele “partii”.( acolo belestii ochii si te dai usor ca sa nu te alegi cu ceva rupt).
Eu personal nu ma certam cu nimeni si nici n-am de gand sa fac asa ceva… Am emis pur si simplu o parere apropo de rezultatul cu 59% avansati. Parere pe care tind sa mi-o pastrez: cei care au intrat pe site si au participat la sondaj nu sunt reprezentativi pentru intreaga masa a schiorilor de pe partiile Romaniei.
De exemplu… In grupul de pe derdelus sunt destui freerideri, foarte multi oameni care schiaza preponderent in afara tarii si destul de multi oameni care locuiesc in afara tarii. Oameni cu un nivel de educatie si posibilitati financiare peste medie. Eu de exemplu, in ultimii 6 ani am schiat vreo 4 zile in Romania - restul doar pe afara. Sunt convins ca in situatii asemanatoare se gasesc foarte multi dintre cei care au participat la sondaj.
Parerea mea este ca cei care umplu partiile romanesti (ma refer la schiul de partie, nu la freeride si schi de tura) sunt in general oameni care nu au posibilitatea financiara sa iasa din tara (tineri sub 25 de ani şi adulti peste 50), sau incepatori care acum dau cu nasul de schi (familii cu copii care au nevoie de monitor de limba romana, sau debutanti aflati in primele 1-2 sezoane). Iar categoriile astea doua nu cred ca au fost reprezentate in sondaj decat intr-o foarte mica masura. Sondajul a fost facut intre utilizatorii derdelusului - pe care eu, cel putin, ii vad ca fiind pasionati de schi, aflati in jurul varstei de 28-35 de ani, cu venituri si educatie peste medie. Apropo, sunt curios care e media de varsta a participantilor la sondaj. Sunt aproape sigur ca e in jurul vârstei de 30 de ani.
Nu dau cu parul, ci doar cu parerea :) Si nu neg faptul ca toti cei de pe derdelus suntem expusi supraaprecierii, ca toată lumea, de altfel.
deci derdelus e un site plin de oameni cu bani. Asta inteleg eu din tot raportul facut de derdelus. jack_in_the_green crede-ma ca sunt si oameni pe acest site care nu au mii de euro salariu si fac niste sacrificii sa mearga pe mizeriile noastre de partii. Si de multe ori o fac cu placere ( cand e zapada de sus ca de jos nu prea cade).
draga jack, ai putintica dreptate, dar doar putintica :)
chestionarul a fost promovat cu precadere de catre derdelus.ro, dar el totusi a fost imprastiat si catre alte comunitati… asadar, daca ai accepta o oarecare reformulare a afirmatiei tale, ea ar suna cam asa:
“Sondajul a fost facut intre utilizatorii DE INTERNET- pe care eu, cel putin, ii vad ca fiind pasionati de schi, aflati in jurul varstei de 28-35 de ani, cu venituri si educatie peste medie”
daca esti interesat de profilul celui care a participat la sondaj, il gasesti in linkurile mentionate in articol.
de acolo rezulta ca 43% au 18-25 de ani si ca 41% au 25-35… deci media nu e chiar la 30 ci undeva mai jos.
tot de acolo aflam bugetul alocat distractiei asteia:
Sub 500 euro 21%
500-1000 euro 34%
1000-1500 euro 20%
Peste 1500 euro 18%
deci din nou, nu-s doar oameni cu bani care sa se distreze mai mult p-afara.
In momentul in care ne-am asumat intreprinderea studiului astuia am incercat sa facem tot ce ne sta in putinta pentru obtinerea unui esantion reprezentativ… si repet, zic reprezentativ pentru cei cu un comportament activ fata de sporturile de iarna… caci ca in orice cercetare de marketing cam despre astia discutam cind ne identificam targetul… ei sint cei care conteaza, care consuma si au cerinte fata de industrie… faptul ca un nene inchriaza niste schiuri intr-un we nu-l face activ in domeniul asta .. el ramine doar un potential al industriei… cam ca la vot ;)
La faza cu expertii la schi, din cate imi aduc aminte, era prost facut sondajul, in sensul ca optiunea expert era explicata ceva de genul “cobor orice partie”. Sugestie pentru anul viitor, mai faceti o varianta, expert, cu o explicatie de genul “castig tot pe unde ma duc si sunt printre cei mai tari de pe partie” si atunci nu o sa se mai treaca aproape nimeni expert daca e sincer.
Pe scurt, explicatiile puse langa nivelul schiorului i-a facut pe multi sa se treaca la experti, facand categoria oarecum nerelevanta.
In rest, un super sondaj cu o mare relevanta iar cine are interesul poate sa obtina date importante pe gratis.
@mariusica - Cred ca nu m-ai inteles bine. Nu am spus ca derdelusul este un site de bogatasi, ci doar ca participantii la sondaj (si implicit vizitatorii de derdelus) sunt schiori pasionati, cu posibilitati financiare peste medie. Let’s define “peste medie”… Salariul mediu in momentul asta este de aprox. 16 mil de lei vechi. Din postul lui alb de mai sus, rezulta ca 79% din participantii la sondaj cheltuiesc pe schi peste 500 EUR anual. Suma asta, la un curs mediu de 41.000 lei vechi inseamna 25 de milioane. Dat fiind ca sezonul de schi are la noi cam 3 luni (ianuarie, februarie, martie), trag concluzia ca acesti participanti, in lunile de iarna, acorda cam 8 milioane pe luna schiului. Din treaba asta, tu poti trage ce concluzie vrei… Dupa parerea mea, un om cu scaun la cap nu cheltuie 8 milioane pe luna la schi, daca el castiga 12. De unde rezulta ca majoritatea avem venituri de peste 16 milioane de lei pe luna. Adica peste medie.
Recitind acum ce-am scris, imi dau seama ca am ajuns cam departe cu discutia. Nu am avut nici pe departe intentia sa calculez cine cat castiga, sau sa jignesc in vreun fel pe cineva. Am vrut doar sa spun ca o anumita categorie de schiori (majoritara pe partiile de la noi) este insuficient reprezentata in sondaj.
@alb ca zapada: Nu am stiut ca sondajul a fost disponibil si pe alte site-uri decat derdelus. M-am uitat pe rezultatele detaliate, si intr-adevar, sunt reprezentate cam toate varstele, iar zilele petrecute la schi sunt si ele bine distribuite. Deci teoretic, sondajul ar trebui sa fie relevant. Si totusi, ceva imi spune ca schiorii care schiaza preponderent pe partiile noastre sunt insuficient reprezentati. De exemplu, 83% dintre cei intervievati schiaza peste 10 zile pe an. Mi se pare un argument in sprijinul ideii de schior pasionat - e totusi destul de mult si de scump sa schiezi 10 zile pe an (la un calcul sumar, se cam sare de cei 500 EUR mentionati mai sus). Nu mai insist pe tema asta, pentru ca nu mai am argumente si probabil o sa iasa un flame de toata jena, dar va sugerez ca in sondajul pe anul urmator sa bagati si intrebari de genul “Per sezon, cate zile schiati in Romania, si cate zile schiati afara?”.
@horatiu: foarte corect: din cate imi aduc aminte, la optiunea “avansat” era descrierea “cobor cam orice fel de partie”. Acum, se pune intrebarea, cum o cobor si cam care ar fi felu’ ala oricare, de partie. Pentru ca e o diferenta mare intre cum o cobor io si cum o coboara Bubulu. Ar fi trebuit o descriere mai nuantzata, de genul “mediu - pot coborî partii rosii de 2-3000 m fara prea mare efort, cu 2-3 pauze”; “avansat - pot coborî partii negre de 3-4000 m fara sa cad si fara sa ma opresc”; “expert - cobor Scorusii si Malinul legat la ochi, cu mainile la spate si cu un singur schiu in picior…”… Plus ca mai sunt si altele de luat in calcul. Eu de exemplu, cobor o neagra batuta din Austria fara probleme, fara sa cad si fara sa obosesc, dar saptamana trecuta pe Carp am cazut de vreo 5 ori si am ajuns lac de transpiratie la 1400.
Cred ca s-a denaturat putin statistica, in ceea ce priveste nivelul ski/snowboard, prin indicatiile din paranteze, in sensul ca cel putin la cat. avansat se mentiona ca ”cobor orice partie” - lucru care ar fi mai indicat pt cat. mediu. Acelasi lucru valabil si pentru cat. expert.
Cat despre esantion, ce-i drep e destul de mare, dar nu prea reprezinta profilul romanului coborator pe ski sau placa, intrucat chestionarul a fost aici pe derdelus.ro, site accesat numai de o mica parte. Sunt multe categorii de schiori.
In concluzie, un sondaj foarte interesant, spune multe despre nivelul nostru ca schiori, boarderi, popor. Nu stiu insa cat de mult vor fi interesati cei ce iau hotarari in acest domeniu. Cu parere de rau observ ca la nivel de autoritati partie de ski inseamna o panta de 300 - 700 m, un cablu tractor si daca se poate cat mai multe pensiuni pe langa.
@all
ma oameni buni, ce aveti voi cu sondajul asta? nimeni nu vi l-a bagat pe git, de ce vreti neaparat sa-i desfiintati credibilitatea incepind de la a 2-a intrebare?? daca asa se considera oamenii, care este problema? spuneti ca aveti dubii ca autoritatile il vor lua in seama… pai cum sa-l ia daca chiar cei din comunitate il pun la indoiala? chiar nu inteleg motivatia… ba ca-s oamenii prea experti, ba ca-s cu prea multi bani, ba a fost publicat pe derdelus…
revenind sondaj: a fost facut la initiativa APSI, la formularea intrebarilor au participat 3 oameni cu pregatire in marketing si cercetari sociologice, a fost distribuit prin foarte multe metode si canale (derdelus.ro a fost DOAR unul), a primit 1100 de raspunsuri din care doar 409 valide, s-a folosit un instrument independent de colectare si raportare… mai vreti sa stiti?
acum ca sa va lamuresc cu privire la intrebarea de care va cramponati, ea a fost formulata cam asa (ati completat chestionarul? in raport apar doar valorile de raportare, nu raspunsul in var completa)
La ce nivel te autoevaluezi?
1. Incepator (ma descurc doar pe pirtii usoare)
2. Mediu (ma descurc binisor pe o pirtie gen Sulinar sau Valea Dorului)
3. Avansat (cobor in conditii de siguranta cam orice fel de pirtie)
4. Expert (ma descurc in orice fel de conditii de panta, zapada si vreme)
Pe linga faptul ca formularile de mai sus corespund acceptiunii generale cu privire la evaluarea gradului cunostinte (ask google, e baiat destept) nu inteleg ce ar fi gresit cu ele?… formularile sint cit se poate de clare… si da, din pacate, nivelul expert in schiul de agrement nu inseamna sa cistigi concursuri de cupa mondiala, inseamna EXACT ce a fost scris in formularea intrebarii: “ma descurc in orice fel de conditii de panta, zapada si vreme“
Sondajul e chiar mai relevant decat ma asteptam, ca sa fiu sincer. E de ajuns sa ajungi pe partiile tarii sa vezi expertii si avansatii in actiune.
Se pot face multe corelari intre rezultate, pe care daca le confruntati cu realitatea, vedeti ca se cam potrivesc. De exemplu: aproape 20% din oameni au ajuns experti/avansati in mai putin de 5 ani. In conditiile in care numai 23% au apelat la un monitor. Si in conditiile in care numai 24% se dau mai mult de 20 de zile pe an.
Insiruirea acestor raspunsuri duce la niste concluzii foarte dure. Daca as fi monitor de schi/placa mi-as pune probleme serioase in momentul asta, pentru ca e clar ca oamenii se supra-evalueaza si ultimul lucru care le trece prin cap e sa apeleze la un monitor.
Nu vi se pare reprezentativ? Eu cred ca e foarte reprezentativ.
Evident ca studiul ar fi putut sa fie mult mai complet si mai detaliat. Am avut insa de ales intre un numar mai mic de repondenti (deci reprezentativitate mai scazuta) si un numar mai mic de intrebari (mai putine informatii, dar mai reprezentative). E o relatie intre numarul de intrebari si numarul de raspunsuri, cele doua valori sunt invers proportionale, cum e de asteptat. Asa ca am incercat sa gasim un echilibru.
Sondajul a fost distribuit prin multe canale - derdelus, twitter, metropotam, facebook, hi5, mail, mess, forumuri si altele. Nu l-as considera relevant doar pentru publicul derdelus, ci pentru publicul care o arde pe net. Care, evident, nu e tot publicul care schiaza. Dar, chiar si asa, nu cred ca e o legatura foarte stransa intre utilizarea internetului si intentiile de cumparare sau disponibilitatea de a invata un sport de iarna cu un monitor. Deci concluziile sondajului pot fi extinse, fara mari emotii, la o categorie mai larga de public.
pai cum era aia? daca cineva face un lucru bun…hai sa ne C@%@m pe el…
@ prietene jack_the_green…uite cazul meu…student…lucrez part time(salar sub aia 1600 cu muuuuult)…vara mai invart cate ceva(lucrez nu fac smenuri)….in noiembrie trag linie….merg la targ sa iau o tzoala,un ochelar,o manusa,o socseta? am voie nu? se duc 250 de euro lejer(drum +lucruri achizitionate)
-uite cazul meu de iarna asta…..incepe sezonu….noiembrie…o iesire 3zile….decembrie 2×3+2 de 1 zi ,ianuaire 2×3 zile,februarie 2×3+6 zile,martie 2×3 iesiri,aprilie 1X3+ ca mai urmeaza una weekendul asta 3 zile + pasti 4..5 zile.+ 1 mai 3 zile… deci in total 16 iesiri…in total sa zicem 40-45 de zile…
-clar pana acuma?
-in general la o excursie de 3 zile (2 nopti cazare + mancare de la un hiperminimarket+benzina+un ceai+un cartof cu gratar+o ciorba(cam asa fac in fiecare weekend)+o bere,2,3….mai fac si 10-12 ture de incalzire ca mai mult nu am de ce…..ma retrag la un kiker) ajung la 180-220(medie 200) de lei….pentru iesirile de o zi imi ajung 100 de lei…fa o socoteala!!!
-12×220+2×100+excursia de o saptamana(6 zile) (cazare 240 lei,ski pass straja 280 lei +mancare de acasa 150 lei )+ce mai urmeaza+ce am cumparat de la targ….aproximativ 4500 lei!!! la cursul cand a fost facut sondajul….euro era 3.8-3.9 lei!!! deci peste 1000 de euro…s-au dus…nu imi pare rau,nu ma laud….dar!!! la munte nu mergi 3 luni pe an…mergi cam 5….lejer…anu asta asa s-a mers…noiembrie la sfarsit a mers…aprilie la inceput a mers(vezi caz straja)+ca la semenic sunt acum cam 50 de cm pe versantii nordici(2-3 saptamani lejer)….deci!!! ia mai gandeste-te!!! si aici ti-am prezentat un caz al unui student!!! care nu a mers la sinaia,sau poiana!!! ca nu ii/isi place/permite !!!
-nu generaliza…este un sondaj!!! nu poti comenta rezultatele unui sondaj daca nu esti analist…pentru ca: multi completeaza aiurea!!! crede-ma am participat la un sondaj de opinie…
-mergi la munte? cand urci cu teleskiul ce faci? eu ma uit la ceilalti cum se dau!!! analizez,fur miscari :D deci…sunt multi care se dau bine!!! dar? ce inseamna sa te dai bine? sa cobori partia in pozitie de coborare? carv? sau sa skiezi old school punctat? ha? pai domnul meu cum si Einstein in persoana a spus”totul e relativ”
-eu consider acest sondaj unul foaret bun(de altfel primul facut de genu asta,lejer de completat si la indemana oricui)
-si te mai intreb si eu ceva? daca sar pragul din balea,cobor drept pana la cascada ce is? probabil “mort”………………..nu stiu daca stii dar in cadrul unui sondaj nu este indicat sa se foloseasca mai mult de 3-4 variante(deci o generalizare!!!) pai daca puneau ….fac plugu,fac plugu si ma opresc,fac plugu si viraj pe dreapta….etc…pana la ….skiez la powder,fac 900,ma dau cu spatele pe la sinaia?!?!?! what the F%$k cine il mai completa? ca nu stau sa scriu shogunul cand completez un chestionar…..
-daca ai ajuns aici inseamna ca ai avut rabdare si nu esti nervos ;) nu imi permit sa merg in afara tarii…
-si da;multa lume e la nivel avansat…pentru ca retine ceva!!!!!!!!!!!! din 1100 s-au validat 409!!!!!!!!!!!!!!!!deci asta iti spune ceva? daca nu stii ce ii un snowpark,nu ai completat deci probabil ai fost exclus!!!! deci o ardem aiurea….am stat 15-20 de min sa scriu ceva ce nu are nici un rost!!! un fel de lauda de sine mi-am facut…..sper sa intelegi CUM SE CHELTUIESC 1000 SI CEVA DE EURO LA SKI IN CONDITII DECENTE PENTRU CEEA CE IMI DORESC EU!!! LA MUNTE….CU PUTIN TELESKI SI LA CONDITII MINIME!!!! DECI POATE LA CAZARE LA 2-3 STELE SI MESE LA RESTAURANT MAI ADAUGA 300-400!!! DAR NU MA INTERESEAZA…EU VREAU SA FIU ACOLO,SA MA DAU…NU UNDE STAU,CATE TURE FAC SI CE MANANC…PAPA
-bine ca nu am avut si categoria campion mondial pentru ca acest cuvant “”mondial”" alaturat unui alt termen fura ochii cititorului ascultator de muzica “”rromaneasca”" si ne trezeam naibii cu vreo 50 de campioni(in opinia lor bineinteles)
-deci fiecare se apreciaza…unii mai bine,unii mai rau,unii isi rup carca pe partie ca is avansati,unii iti dau fum si is avansati!!! altii is experti!!!
si mai ceva….de unde partii de 3000 de m? la haustria poate ;))
OK Ionel ai dreptate dar incearca varianta mea care e mult mai ieftina dar nu ai atatea zile de schi ( cam 18 pe an as zice): in fiercare weekend o zi de schi pe , plecat dimineata si intors seara. Si o sa vezi ceva ciudat rau de tot. Am schiat in multe statiuni: Vatra Dornei, Borsa, Ranca, Sianaia, Poiana, Azuga si …o gramada, dar cel mai ieftin daca aduni o gasca care se da la fel de tine ( sau aproape), intre 5 si 7 sau 8 e in Poiana. Daca aduni puncte in full sezon faci 8 sau 9 coborari de sus pana jos intr-o zi intreaga. Plus ceva urcari pe teleschiul Ruia sau Kanzel. Si asta cu 70 de roni. E ca la metrou, daca aduni multe puncte iesi bine rau. Eu asa am facut, nu sunt student, lucrez pentru o mare corporatie care plateste ca un cur dar iesi foarte ok. O zi e de maxim 100 de roni cu tot cu benzina dar schiezi in fiecare weekend. Din pacate la Austria salivezi si cad din pat cand ma vad acolo. Cand eram student ma duceam cu spaga la telescaunul vechi din Predeal, mergea bine si scapai de coada. Pe partie la masa de pranz eram cu borcanul de zacusca, se uitau toti la mine ca la bujii de Dacie.
@alb, imi pare rau ca m-am dus departe de subiect dar sunt oameni care nu au bani cacalau dar fac sacrificii ca sa se dea. Si fara suparere mediu nu inseamna ca te dai pe Drumul de Vara, Sulinar sau Drumul Rosu. Alea sunt pentru incepatori.
@mariusica:
no problem bro… si tot fara suparare, mediu in schiul de agrement inseamna sa cobori in conditii de control si siguranta pirtii medii… adica sulinar si v dorului (sulinar avind chiar si pasaje dificile)
“prietenu din musik on 5 April 2009 10:28 pm
Adjectivul NU are nici o treaba cu muntele! Adjectivul poate are treaba cu sesul. AM ZIS”
;)
si ca sa nu existe nelamuriri majore redau o anumita scara de auto-evaluare… chart-urile astea sint folosite de scolile (mai ales de prin state) de ski pt a te auto pozitiona la inscriere… exista o scara cu 9 nivele si una cu 5…
iaca aici:
NOVICE
Can do snowplow turns in control on gentle slopes. Prefer to ski at a slow pace. Green runs remain a bit of a challenge.
COMFORTABLE NOVICE
Ability to link strong snowplow turns or wide stance parallel. Feel comfortable on green runs but rarely venture onto blue runs. May add poles at this level.
INTERMEDIATE
Able to ski parallel turns with pole plant. Can ski most blue runs, more advanced blues remain a challenge. Would like to explore more varied terrain.
ADVANCED
Able to ski strong parallel turns with a pole plant on all blue runs and easy black runs. Learning, short turns, off piste, moguls, powder and more difficult terrain.
EXPERT
Enjoy the challenge of skiing in control in all conditions and terrain and want to refine these skills.
Dap, avem o descriere acum asa cum trebuie pentru fiecare ( mama lor de americani, de fiecare data o fac bine) . Si dap Sulinar are o portiune mai serioasa si Drumul de Vara si Drumul Rosu sunt atat de inguste ca te ia unul cu fulgi cu tot daca nu esti atent (iar experienta e buna si acolo).
But, question. Care e diferenta intre o partie albastra de la noi si una de la ei? Ce era blue prin IT la noi era clar catalogata la medie, asadar red… zic eu
interesant.5-6 mii de schiori f.putini in comparatie cu franta italia,gerrmania unde sunt intre1 si 2 milioane.
cum s-a facut evaluarea ?este f.important de a afla numarul real
[...] iesit si rezultatele editiei a doua a Chestionarului de Partie. Rezultatele vin sa confirme cateva banuieli de-ale noastre, a oamenilor implicati cat-de-cat in [...]