Echipamentul de schi vs. cel de snowboard

25 December 2009, by alexosu

Ce raspuns ar trebui sa primeasca un cumparator la intrebarea “geaca de snowboard aveti”?

Trecand peste lucrurile evidente - placa si bootsi vs schiuri si clapari, diferentele de echipament dintre cele doua sporturi se cam termina. Ar mai fi o discutie legata protectii si manusi - cele speciale pentru placa au o protectie pe palma care nu ar permite tinerea unui bat de schi cum trebuie. Dar astea deja sunt detalii.

Functional vorbind, hainele de schi si cele de snowboard rezolva aceleasi probleme: tin de cald, tin zapada departe de piele si sunt concepute pentru activitati sportive. La fel si ochelarii/gogglesii si castile - protectie impotriva luminii si a zapezii, respectiv impotriva loviturilor.

Si totusi, de ce exista perceptia ca anumite haine/casti/ochelari sunt doar pentru schi si altele doar pentru snowboard? Marketing, my friends, asta e raspunsul. Anon (brandul de ochelari si goggles parte a grupului Burton) nu se va asocia prea curand cu schiul pentru ca trebuie sa sustina brandul mama si, implicit, sportul aferent, snowboard-ul. Totusi, asta nu a impiedicat acum cativa ani alaturarea Anon/TJ Schiller din motive de sporturi “free”. Si nici pe tine, schior, sa porti Anon daca astia iti plac si vin. Pe de alta parte, Oakley, Giro sau Bern sponsorizeaza in egala masura boarderi si schiori (si multe alte genuri de sportivi).

Revenind la haine, moda hainelor largi pe partii vine, fara doar si poate, din snowboard. A fost adoptata rapid de schiorii tineri. Exista inca opinia ca hainele largi nu fac cinste unui schior, dar asta doar din cauza ca, cel putin in Romania, schiul e asociat mai degraba cu slalomul si spandexul si mai putin cu distractia si lejeritatea.

Industria schiului s-a adaptat si in ceea ce priveste hainele. Pentru ca cererea s-a schimbat. Daca un pusti vrea o pereche de pantaloni largi si colorati in alte nuante decat rosu/negru, de ce nu i-ar primi? De ce ar conta ca se da pe schiuri sau pe placa?

Singurele diferente dintre haine sunt cele legate de caracteristicile tehnice si calitative. Exista haine mai bune si altele mai putin bune.

La ce ar trebui sa te uiti cand cumperi haine de zapada? In primul rand la imperemeabilitate si respirabilitate. Standardul ar fi 10.000/10.000, dar cifrele pot merge mult in sus. Pentru oamenii care petrec mult timp pe partie, o varianta mai avansata ar fi membranele gen GoreTex sau eVent intalnite in gamele tehnice. Diferenta de bani, foarte mare uneori, vine de la proprietatile acestor materiale in materie de respirabilite si de la greutatea lor redusa.

Mai departe, alte elemente importante sunt cusaturile si fermoarele care ar trebui sa fie vulcanizate, gluga care ar trebui sa “inghita” si o casca, spatiile de depozitare (buzunare interioare si exterioare) si sistemul de ventilatie a hainelor.

Astea ar fi criteriile constructive. Din punct de vedere calitativ lucrurile se pot complica si mai mult. Un lucru la care trebuie sa fii atent sunt falsurile - in special brandurile mari gen Rossignol, Mammut, The North Face au problema asta. In general e bine sa confrunti ce vezi in magazin cu ce e pe site-ul producatorului. Daca ce e in magazin nu apare pe site ai o problema. Poate fi vorba de un model mai vechi, dar poate fi si vorba de un fake. Cerceteaza atent.

Hainele de zapada trebuie tratate ca si restul echipamentului. Adica cu simt de raspundere. Unele haine s-ar putea sa nu te ajute prea mult in situatii de ger sau vant. Asa ca priveste-le ca pe o investitie pentru 2-3-4 sezoane. Pe de alta parte, exista si factorul perisabilitate. Cu cat sunt folosite mai mult, cu atat hainele se vor degrada mai mult. Mai mult, membranele (GoreTex, eVent samd) au tendinta de a se taia usor, chestie valabila mai ales in cazul pantalonilor, si sa isi piarda mare parte din propritatile excelente pentru care ai platit.

Ca sa nu mai mai lungesc prea mult o sa inchei cu ideea principala pe post de concluzie: nu exista haine, casti sau ochelari doar de schi sau doar de snowboard. Recomand doua criterii majore dupa care sa alegi: calitatea (sau raportul pret/calitate) si estetica (culori, marime, croiala).

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

4 Raspunsuri la “Echipamentul de schi vs. cel de snowboard”

  1. Haotik on 25 December 2009 11:58 pm

    Exista oarecum conceptia ca cele in 2 culori simple sunt de ski in timp ce cele largi foarte colorate sunt mai in ton cu spiritul snowboarderului.

    Intr-un fel cam asa este, dar eu ma simpt bine si in costumul de ski care-l am desi ma dau cu placa. Dar recunosc ca mi-ar place unu mai viu colorat si mai “sucar”

  2. Andy on 26 December 2009 5:49 am

    Foarte bun articolul . Sunt de acord total , daca nu dispui de bani … mergi pe pret-calitate … daca ai bani investesti in ceva bun .. eu am costum de ski de la kenvelo si a facut fata cu brio la primul sezon …acum e pregatit de al 2 -lea . Mentionez ca ma dau cu placa dar am ales la pret-calitate si ce sa mai vorbim deja de MODEL …. dupa posibilitati .. alea “mai mishto” costa mai mult … ” La Multa Zapada ” ! :P

  3. matei on 26 December 2009 5:03 pm

    bun articol, onest.
    observatie:

    “membranele (GoreTex, eVent samd) au tendinta de a se taia usor, chestie valabila mai ales in cazul pantalonilor, si sa isi piarda mare parte din propritatile excelente pentru care ai platit.”

    un pantalon sau o geaca de goretex taiata se poate reconditiona foarte usor. In cazul in care nu optezi pentru o vulcanizare profi poti sa cosi batraneste cu acul taietura cu pricina, pantalonul sau geaca respectiva nepierzandu-si nici un fel de calitate, cu exceptia impermeabilitatii in zona cu pricina…dar nu cred ca te astepti sa te prinda ploaia torentiala cand mergi la schi pe partie.

    proprietatea principala a goretexului este respirabilitatea, nu impermeabilitatea…e usor sa faci o haina impermeabila…si punga de plastic e impermeabila.

    geaca mea de goretex cu care merg la schi are o mare taietura de 5cm la umar pe care nu m-am invrednicit sa o cos de doi ani, si am prins mari viscole cu geaca respectiva fara sa ma deranjeze major problema.

    din punctul meu de vedere hainele de schi trebuie sa asigure in primul rand un echilibru intre caldura pe care ti-o ofera si respirabilitatea care sa nu permita condensul. degeaba ai o haina impermeabila daca esti fleasca pe dededsubt.

    …eu prefer sa am un pantalon de goretex rupt si cusut in cinspe locuri decat o unul dintr-un material super tzapan, super impermeabil, super rezistent.

    dar poate subiectiv, pentru ca in general merg la schi de tura unde respirabilitatea hainelor este mult mai importanta decat pe partie.

  4. Nicu on 26 December 2009 8:47 pm

    Am citit, am cules ce spuneti, si apreciez ca sunteti deschisi. Nu prea schiez asa bine si mai mereu inchiriez si schiuri si haine. Vad ca e mai complicata treaba! Insa am fost la sinaia si daca ascultam ce spunea un tip pe blogul lui nu o mai pateam.M-am dat pe carp si am zgariat nasol schiurile, care nu erau ale mele.
    Aia din zona sunt pusi pe luat bani si pacalit lumea, iar tipul ala e un fin observator. Cand i-am zis ca il cunosc pe patronul de la cota 2000 si pe primarul din Sinaia, m-a trimis la origini. E un ciudat dar e bine informat! Aha, si numele poate va spune ceva: Adi Ciorba. La telegondola din Sinaia aia de acolo il vorbeau in tot felul, ca e cel mai rau cand e vorba de mediu. M-au pacalit astia cu telegondola lor, ca nu te lasa in sinaia ci la capatul ei, si de acolo pana la gara mai este cale lunga!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free