Imi vine destul de greu sa scriu review-ul asta pentru ca mi-e ca nu o sa ma creada lumea. Totusi, sunt foarte sigur ca modul in care schiez se va schimba radical in urmatorii ani multumita acestui schi.
Bun. Deci ati inteles, va fi un review de bine… Sa trecem la fapte.
Primul lucru care te face sa te uiti atent la JJ e forma lui dubioasa. E foarte lat in zona mediana, se mai lateste putin catre varf si coada, iar apoi se ingusteaza si o tine asa. Profilul lui JJ in mm este 126-136-115-133-121. Vazut dintr-o parte, iarasi e ciudat, cu varful si coada rocker (detalii despre rocker aici si aici). Puse pe hartie, cifrele indica un singur lucru, si anume powder. Puse pe partie, schiurile zic cu totul altceva.
Forma schiului e un aspect care merita discutat mai detaliat, pentru ca e unul dintre lucrurile foarte importante. Armada a patentat ceea ce se cheama Elf Shoe Technology. Pe scurt, asta inseamna ca varful si coada sunt rocker din punctul de latime maxima. Avem camber normal intre punctele de latime maxima, si rocker in rest. Avem un schi foarte rigid in zona de camber normal si foarte soft in rest. Toate lucrurile se leaga foarte armonios la JJ, dupa cum se vede.
As putea sa mai vorbesc mult pe tema asta, dar ajunge cu teoria, sa vedem in practica. Despre tester – mai multe info aici. Foarte pe scurt – schior avansat/expert (in zilele bune), forma fizica buna, zile de schi/an intre 20 si 30. Prefer schiuri mai degraba rigide, virajele mai degraba largi, zapada mai degraba mare.
Aveam schiul (in varianta 185cm) montat de ceva timp, dar l-am tot amanat. Imi tot ziceam ca inca nu e zapada suficienta si ca mai bine merge ANT-ul (intr-un episod viitor despre el). Asa ca prima iesire cu JJ in picioare a fost in Italia, pe partia Pistone Betta. Partia era perfect aranjata, aproape fara urme, dar destul de tare, inclinatie medie, cu 1-2 pasaje de aprox 30 de grade, dar scurte. Am trecut peste introduceri, am lasat timiditatea deoparte si am incarcat varfurile schiurilor. A urma un viraj carve aproape perfect si un WOW mare de tot. Schiul asta stie partie! Mai departe, pana jos, a fost o coborare lejera, de incalzire, in care am testat tranzitia de pe un cant pe celalalt. Nici macar asta nu mi s-a parut un lucru prea greu.
[Stop cadru, si ne intoarcem putin la teorie. JJ e un totusi un schi cu radius de 14m. Asta pentru ca se masoara doar portiunea de camber, singura care intra in contact cu o partie batuta. Coada si varfurile flutura, dar cui ii pasa?! Inapoi pe partie.]
Urmatoarele coborari au fost tot pe partii. Singurul moment delicat a fost cand am vrut sa franez brusc intr-o portiune cu umbra si zapada inghetata. Acolo JJ nu se simte prea bine. Totusi, comportamentul sau e ok si, mai ales, predictibil. Cu viteza ceva mai redusa, problema se rezolva elegant – un schior avansat va putea vira fara emotii chiar si pe zapada foarte tare. Ceilalti – un mic derapaj controlat si gata.
Zone de powder nu prea mai erau cand ne-am infatisat noi in Italia. Asa ca iesirile in off-piste s-au rezumat la zapada tocata si para tocata, moguli si ceva cruste. Nu ma dau in vant dupa nici una dintre ele, dar in zapada tocata am avut multe momente de schi senzational. Schiurile ar fi putut duce mai mult, nu si schiorul. Pe cruste am defilat la modul cel mai elegant. JJ s-a simtit la fel de sigur si solid ca si pe partie. In moguli am testat manevrabilitatea schiului in cazuri limita si raspunsul a fost foarte promt. Latimea o fost un dezavantaj doar in primele momente, pana cand m-am obisnuit cu lopetile.
Ei, si apoi se rupe filmul, pentru ca in ziua 4 astia au bagat +40cm de powder. In unele zone bune +1m. Cum s-a nimerit ca fix in ziua aia JJ-urile sa fie tot la mine, am acceptat cu demnitate si am purces. Ar trebui sa imi marchez in calendar ziua de 5 Februarie, pentru ca atunci am invatat din nou sa schiez. O sa fiu putin mai explicit.
In spatii largi oricine poate schia powder uscat si moale. Bagi viteza si aia e, schiul va pluti in cele din urma. Mai faci un viraj aici, inca unu dincolo si tot asa. Cu cat mai lat, cu atat mai bine. Ei, da, dar nu numai. Cu cat mai rocker, cu atat mai bine, asta e noua deviza pentru schiat in powder. Prima senzatie a fost extrem de puternica, am simtit cu adevarat ca am redescoperit ce inseamna schiul. Si senzatia a cotinuat pe tot parcursul zilei.
[Spot cadru, inapoi la teorie. JJ e un schi foarte usor, pentru dimensiunile sale. Are o structura de lemn de plop, intr-o alternanta de fasii mai late si mai inguste, imbracata in doua straturi de fibra de sticla si cu insertii de kevlar. Asa se controleaza flexul schiului. In plus, canturile sunt si ele usurele, fiind folosite cele de 1.7, nu cele de 2.5]
Dupa o prima ture de recunoastere, a urmat o coborare printr-o padure destul de abrupta si deasa. Emotii, pentru ca schiatul prin padure poate fi o treaba delicata. E de ajuns sa nu iti iasa un viraj la momentul potrivit si pe trezesti mancand coaja de copac. Not funny. Hm… Nu am avut nici un moment aceasta problema. Tot ce aveam de facut era sa orientez varfurile schiurilor in directia dorita si gata. Pe o panta de 100m faceam maxim 7 viraje, pe o latime de 10-15m. Cand simteam ca se aduna prea multa zapada sub schiu, schimbam directia virajului. Si tot asa. In spate ramanea zapada devastata. Cea mai placuta priveliste, jur. Coborarea prin paduri, pe sub gondole si teleascaune devine sportul favorit.
Oricat m-am chinuit, nu am reusit sa ingrop varfurile schiurilor. Mai mult, de la o viteza medie in sus, nu mai conteaza ce e pe sub zapada, pentru ca schiul sta sus. Mai auzi cum dai peste o creaga, dar mai mult de o mica urma pe schi nu rezulta din treaba asta.
Ziua a fost atat de intensa incat nu am facut nici o pauza. Am schiat si am schiat si am schiat pana la inchiderea instalatiilor.
Note finale
Partie aranjata – 10 (stiu, orice schiu e bun in conditiile astea)
Partie inghetata – 7 (viteza mica si fuga catre zapada mai buna)
Partie muncita – 8 (tranzitia de pe un cant pe altul dureaza ceva mai mult decat la un schi ingust, evident)
Moguls – 8 (picioare sa fie, ca in rest e ok)
Offpiste tocat – 10 (nu stiu un schi mai bun pentru treaba asta)
Crusta – 10 (necesita putin antrenament, dar dupa ce prinzi spilul devine foarte usor de schiat in crusta)
Zapada inghetata / Scoici – 9 (chiar daca exista variante mai bune, JJ se descurca onorabil)
Powder – 10 (desi nota e mica pentru ce se intampla in realitate)
Medie – 9. Daca ar fi sa luam in calcul numai notele pentru backcountry, media e de 9.75.
Daca ar fi sa am un singur schi in dotare, asta ar fi. Este de departe cel mai adaptabil, usor de schiat si fun schi pe care m-am dat. Nici macar nu trebuie sa fii expert ca sa te dai pe un JJ. Orice schior intermediar se va distra de minune cu asa ceva in picioare. Intr-un fel, ai doua schiuri intr-unul. Un schi de partie, scurt, rigid si cu radius mic (dar foarte lat) – zona de camber, si un schi de 185, flexibil si cu o portanta superba in powder, in momentul in care intra in contact cu zapada varful si coada.
Feelingul general e de tractor mare, dar usor, manevrabil si distractiv.
Mai mult, te face sa vrei sa inveti lucruri noi. Am schiat cu fata, am schiat cu spatele, am facut tot ce mi-a trecut prin cap. Apropo, schiatul cu spatele in pow e o experienta care trebuie incercata de oricine. De acum doar imaginatia e limita.
Sunt foarte curios cum va arata schiul, ca sport recreativ, peste cativa ani. Spun asta pentru ca am impresia ca am vazut viitorul. Nu zic ca el e JJ neaparat, ci mai degraba tehnologia rocker.
Cam asta e. Schiul e disponibil pentru teste (185 si 175cm) – dati un mail la “contact #la armadaskis.ro” si se aranjeaza.
A se citi si review-ul lui Dinutzu pe un alt model cu rocker.
Si vedeti ce zice si Ion Trandafir despre JJ.
(Photo credits: Dragos)
Rigiditatea nu are conotatii negative si nici erotico-hazlii cand vine vorba de schiuri. E una d …
Dezbaterea pe marginea articolului introductv despre ce inseamna schiul rocker si ce vrea de l …
Profil: 114-63-95, radius 14,8@170.
In a 5a zi de schi am decis sa inchiriez o pereche de car …
Weekendul trecut la Sinaia a avut loc un skitest mult mai interesant decât ar părea la prima ve …
Dupa mai multe incercari, am reusit sa intru in posesia unuia dintre cel bine vandute si aprecia …
eu as pune bazele primului funclub JJ din ro, cred ca ne-am aduna cativa…
M-am dat si eu cateva zile pe JJ si e skiul la care visez. Cand m-am dat prima oara pe el in pow am avut orgasm ca muta…
daca pleci la ski si nu vrei sa fi prins descoperit fie pe partie, fie in pow, fie in pub iti iei JJ-ul cu tine. te ajuta sa pari rider in telecabina, pe partie, pe langa partie, in afterski, la dush… mi-e mi-a comandat si bere:))
JJ rulz!
subscriu la tot ce a scris domnul alexosu mai sus… e m-am dat cu jj-ul anul trecut prin cel mai mare powder pe care l-am vazut vreodata, prin padure.
eu sunt un schior mediu spre avansat cu o conditie fizica aproape deplorabila si mi-a placut muuuuult de tot! (l-am incercat cu frica mai ales ca ii auzisem pe niste baieti din sinaia, care ziceau ca-i un schiu greu manevrabili, pentru care iti trebuie o conditie fizica excelenta – of course, baietii aia vorbeau prostii).
cel mai misto schiul asta e pe pante foarte abrupte (cand am incercat prima oara jj-ul, baietii au sarit panta respectiva – eu am coborat-o), cand ai senzatia ca plutesti iar schimbarea directiei devine cel mai simplu lucru din lume.
in powder este un ski S-E-N-Z-A-T-I-O-N-A-L!!!!!!!!!!!!!
iar in partie, desi nu mi-a placut in mod deosebit (prefer oricand ANT-ul, evident), este foarte, foarte amuzant. pur si simplu te distrezi teribil…
Nu mai zic de asta. Foarte usor te bagi in seama cu un JJ in picioare. Am auzit ca poti sa iei numere de telefon de la gagici doar daca arati un JJ. Dar nu am testat treaba asta.
p.s. sunt curios cum e arg-ul in powder… :P
ARG-ul este pentru premianti, ion, pentru premianti…
Iti zice amicul Kiks. http://www.derdelus.ro/2009/11/19/kiks-si-armada-arg-2-in-1-bio-review/
@razvan: deci ma trimiti la monitor, am inteles. :P
@alexosu: as vrea sa-l incerc in powder, ca din povesti nu-ti poti da seama. cum e si cu jj-ul. pana nu-l incerci, nu stii si defapt, nici nu-ti poti inchipui. atat placere mi-a provocat jj-ul, incat review-ul tau, nu e la inaltimea skiului (no offence :P).
m am dat ieri cu jj ul de 1,75 (multumesc baieti) ….OMFG a fost bestial….simt ca se intampla ceva cu fenomenul ski….nu credeam ca e posibil sa schiezi in pozitia de partie si sa nu poti baga schiul in zapada…pur si simplu nu poti…esti ca pe bulevard pe ORIUNDE ….n am cuvinte, alex a spus TOT
Apropo de “se intampla ceva in fenomenul ski” : Sincer, daca aveam skiul asta (rocker) acu’ 2 ani nu cred ca ma mai apucam de snowboard hahahahaha….Senzational!!!!!!
zapada inghetata 9? daca jj e de 9 schiurile specifice cat iau? e el bun dar nici chiar la toate… exagerati.
Acolo ma refeream la zapada inghetata si scoicile de care dai in offpiste. Nu la o partie inghetata – mi se par lucruri foarte diferite.
In mod normal, eu personal, la al meu i-as da 7 pe partie. Si vorbesc de partie f buna (Austria/Franta etc)
Dar in cadrul skiurilor late/f late, treaba cu rocker le-a facut f bune pe partie…. NU SE COMPARA PE PARTIE CU UN SKIU DE PARTIE/CURSA!!!
domnilor, eu nu cred ca are cineva pretentia ca JJ sau alt rocker va fi folosit vreodata in cupa mondiala… asa ca cei care se dau in competitiile de alpin nu vor avea ceva de iubit in schiurile astea…. pentru schiorul de romania insa cred ca e alta discutie. ;)
eu tot ca pe vremuri raman. schiurile inguste si de viteza sunt baza la mine :) stau in cabina si ma uit ca am schiuri cu 10 cm mai inalte decat oricine altcineva chiar daca eu nu sunt inalt la vreo 1,76 :). din pacate nu pot sa imi “valorific la maxim” pasiunea fiindca nu pot sa ma dau ca nebunul cu viteza, cum imi place, trebuie sa am grija si de cei din jur.
pe powder e crima cu schiuri inguste de 1.85 :))
JJ trebuie schiat ca sa il intelegi. Aici nu e vorba de performante iesite din comun, ci de distractie maxima.
Daca vreau un schi de big mountain care sa ma scoata din situatii limita si cu care sa dau goneta la maxim exista variante mult mai bune. Volkl Katana, Armada ANT sau un Dyna Legend Pro de acum 2 ani.
Cu JJ e placere si joaca. Schiul nu se ia foarte tare in serios, asta imi place asa mult la el. Din punctul asta de vedere trebuie citite si notele pe care i le-am dat. Oricum, oricine va putea sa il testeze sambata viitoare.
Eu zic sa scoti Katana de pe lista aia. “3-zone flex” ala cu coada mai moale decat lopata e o gluma nu prea buna :) Blizzard Titan pro sau Rossi Bandit B-squad ar fi variantele castigatoare. Oricum, si skiurile de competitie BM s-au molipsit de epidemia rockerelor. Lumea care a avut sansa sa se dea pe Dynastar Legend Big Dump sau Rossi RC 112 e entuziasmata. Cer scuze pt divagatie, aici e vb de alt ski, inapoi la subiect!
B-Squad Pro ar fi fost modelul bun, dar nu se mai fabrica. Si nici TitanPro, din cate stiu. Sau?
@ion: ARG e cam asa – http://www.facebook.com/photo.php?pid=250572&l=f4b7a03e77&id=100000024467866
@alex – asa-i, dar le gasesti inca usor si ieftin pe amandoua. PLus ca Blizzardul mai exista si sub alt nume, care mom. imi scapa. De altfel si RC 112 a avut o viata scurta, de la anul nu mai apare in gama Rossignol…
Ah, cat despre numerele de telefon ale gagicilor, e valabil numai pt versiunea asta:
http://www.lannasport.se/images/2.21201/jj-hilfiger-edition-px-12-0910.jpeg
http://www.lannasport.se/images/2.21387/jj-hilfiger-edition-px-12-0910.jpeg
fetele din ziua de azi au gusturi rafinate!
Asa cool se da Hilfiger? Doar se da :)).
Salut! Ce greutate are schiul? Vreau sa ma echipez de tura, ture scurte in general, cat se preteaza niste legaturi de tura zdravene, gen Diamir sau ce alta marca buna stiti voi pe un astfel de schi?
Din cate stiu eu JJ de 175 are 2kg (per bucata). Multa lume il foloseste cu Marker Durke/Baron sau Fritschi Diamir. Dar numai pentru ture scurte, evident.
JJ 175 – 1970g/buc
JJ 185 – 2150g/buc
Pentru un tourer mai oldschool care insa ar aprecia o usurare a muncii depuse o optiune care trebuie neaparat studiata este ALPHA2. Este un schiu mult mai ingust fata de JJ (82 la mijloc) cu rocker insa si raza de curbura de 14m!!… Asadar cei care se sperie de latimea lui JJ pot opta pentru agerimea si greutatea ceva mai mica a lui ALPHA2 (3530g perechea)
chiar sunt curios cum o merge combinatie rocker-piei de tura.
daca vine careva sa demonstreze ca-s mai bune la “skinning” rockere-le decat skiurile clasice, jur ca-mi vand tot rastelul :)
Avem un JJ de 175 cu Duke ;).
@Mircea, explica mi te rog, de ce nu merg (asa de bine) pieile pe forma rocker? :) sunt novice in ski de tura, adica nu am fost niciodata, nici nu am lipit vreo foca pe un ski.
Daca e zapada dura, sau inghetata cred ca ar fi mai greu ( pui coltarul ca e mai sigur si sus la deal). Pentru zapada afanata: super. Placi de vant, nu e problema, din contra. Crusta, cred ca e bine si aici. Merge :). Schiul nu e greu. Si partea fun, la coborare cred ca e o placere. Cu schiurile clasice de tura e un chin.
@mircea:
la skinning nu putem baga mana in foc ca sunt mai bune. ne punem insa capul ca sunt mai bune la vale.
acum despre prima parte: avand contact cu hardpack-ul (caci acolo ar fi semnele de intrebare) pe o lungime mai mica este posibil ca forta exercitata sa se distribuie mai eficient iar aderenta sa fie mai buna.
cam asa gandim noi, dar desigur, pana nu incerci nu crezi.
ma simteam si eu dator cu o parere despre JJ, chiar daca a trecut o saptamana de cand am testat schiul in sinaia
le-am pus in picioare cu oareshce rezerve, recunosc, din cauza ca nu stiam la ce ma pot ashtepta. am plecat cu dragos pe calugar si dupa primele 3 viraje gura mi s-a intins pana la urechi si un ranjet de satisfactie m-a insotit pana aproape am ajuns jos.. acum am inteles ce tot peroraau baietzii ashtia cu fun-ul in sus si mai ales in jos.. am intrat apoi pe diverse linii pe sub scaun, tarle etc .. niciodata nu mi-am putut imagina ca in zapada mare, tocata sau nu si mai ales prin boscheti skiul poate fi atat de usor.. un fleac, chiar nu trebuie sa fii vreun expert, skiul te duce aproape singur, hehe .. mentionez ca eu ma dau pe 888 si trebuie sa dau si elanului ce-i al lui.. pe partie si pt coborari in viteza mare 888 e totusi superior.. e skiul de big mountain din echipa asta si probabil ca l-as alege daca ar fi sa am un singur ski pt romania /// JJ-ul ramane insa skiul de fun, skiul pe care il arunci in masina a doua zi dupa ce a nins, fara dubiu.. / multumesc Armada !
[...] mentiune speciala pentru veteranii care an inventat si botezat marele schi JJ si pe care avem ocazia sa ii vedem din nou impreuna la treaba – JP Auclair si Julien Regnier. [...]