Schiul de primavara

12 April 2010, by alexosu

De cateva saptamani (nu multe, 2-3), a inceput sezonul de schi de primavara. Atunci cand teleschiurile se inchid, cand partiile sunt verzi, cand schiorul obisnuit isi pune la pastrare echipamentul de iarna, ei bine, atunci puteti fi siguri ca pe vaile inalte se schiaza din plin.

Activitatea asta e reuniunea dintre schi si hiking - care in unele cazuri se poate transforma chiar in climbing. In multe dintre cazuri, schiul de primavara e echivalent cu cel de tura, dar nu e obligatoriu.

Avantajele sunt multe: e mult mai cald decat in perioada de iarna, ziua e mai lunga, e foarte putina lume, vaile in care ajungi sunt salbatice si foarte spectaculoase. In multe dintre vai e mult mai usor pe schiuri decat pe picioare vara. In plus, sportul in sine, chiar daca e foarte solicitant, te rasplateste cu senzatii greu de obtinut pe timp de iarna - majoritatea vailor fiind foarte nesigure in decembrie-februarie.

Dezavantaje? Sunt si din astea. Principalul dezavantaj e calitatea zapezii - grea, umeda, cel mai probabil vei da de portiuni cu gheata, cu crevase mai mari sau mai mici. Pericolul de avalase, desi scade simtitor fara de perioada de iarna, poate aparea cand te astepti mai putin. In general vremea poate fi foarte schimbatoare, chiar in cursul aceleasi zile toate datele se pot schimba radical - inclusiv pericolul de avalanse, temperatura samd.

Din cauza asta sunt de evitat iesirile solitare, in special daca nu stii foarte bine zona, sau fara echipament adecvat. Apropo de echipament, nu ar trebui sa lipseasca din dotarea de baza transceiver, lopata si sonda. Mai mult, e bine sa stii cum se folosesc toate astea inainte de a fi pus in situatia de a le folosi. Deci un training pe tema asta e obligatoriu.

Pe langa echipament, e nevoie si de conditie fizica foarte buna. Turele tin, de obicei, 4-5 ore, din care schiatul efectiv e cea mai scurta parte - cateva minute. In rest e mult de mers catre vale si, mai dificil, de unde se termina zapada pana jos.

Cele mai multe dintre vai nu sunt marcate, deci inca un motiv in plus pentru a nu merge neinsotiti, chiar daca stiti zona bine.

Multe dintre vaile din Bucegi sunt terenul perfect pentru schiul de primavara. Accesul in platou e foarte usor datorita telecabinelor din Busteni sau Sinaia iar drumul pana la intrarea intr-una din vaile obisnuite e destul de usor si de scurt.

Dar care sunt astea? De la N la S: Valea Morarului, Valea Cerbului, Valea Priponului, Valea Malinului (multi o stiu datorita concursului care se tine in fiecare an aici, si care se apropie, btw), Valea Costilei, Valea Alba. Toate sunt deservite de telecabina de la Babele. Sunt vai destul de dificile, din cauza mixului dat de inclinatie si latime. Pentru cine vrea iesiri mai lejere, platoul Bucegilor e un teren foarte generos, cu zeci de variante intre Babele, Omu, Pestera, Piatra Arsa, Furnica si Valea Dorului.

Mai e si zona sudica - cu Vanturis si multe variante in zona asta. Nici versantul Nordic al Bucegilor nu e o varianta rea. Valea Gaura e probabil printre cele mai interesante - lunga, cu multe variante, pasaje mai tehnice si mai lejere. Singura problema - evacuarea destul de lunga si anevoioasa.

Cel mai bine va prindeti despre ce e vorba citind articolele din perioada asta. Sau, si mai bine, la fata locului. Daca vreti sa ajungeti pe o vale si nu aveti cu cine, dati un semn aici.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

8 Raspunsuri la “Schiul de primavara”

  1. Haiching si claimbing on 13 April 2010 8:16 am

    Hiking ? Climbing ? Training ? Tranceiver ? Dar pe româneste nu se zice ?

  2. alb_ca_zapada on 13 April 2010 3:00 pm

    S-a notat si ne insusim critica cu toate ca nu toate traducerile mentin sensul initial.
    exemple:
    tranceiver = DVA? nope, gresit
    hiking-trekking=drumetie? da si nu prea
    freeride/alpine touring = ski de tura? nu!
    skinning up = urci cu schiuri si piei de foca?… cam lung si incurcat

    noi aici pe derdelus am incercat sa pastram un balans al termenilor care se pot traduce si este natural a-i traduce dar nu ne cereti sa fortam romanismul pentru tranceiver, radio, snowboard, telefon. (nu e vina noastra ca academia accepta in DOM ciresi, complect. etc si nu tranceiver, hiking, etc)

  3. alexosu on 13 April 2010 4:02 pm

    Cand scriem un articol, inainte de toate, as vrea sa se inteleaga cat mai exact si cat mai usor. Sunt diferente mari intre trekking, hiking si climbing. E adevarat ca printr-o fraza mai lunga am putea evita barbarismele, dar nu mi se pare lucrul esential aici.

    In discutiile dintre noi ne-am tot gandit la termeni romanesti pentru freeride, freestyle, backcountry, trick samd. Iar daca intram in denumirile trick-urilor s-a terminat.

    Ce zici de “carver”? Sau de “rocker”? Schiuri care sculpteaza? Si schiuri cu tehnologia “balansoar”? Hm….

    Asa ca ne descurcam cum putem.

  4. Haiching si claimbing on 13 April 2010 10:05 pm

    “Ai citit articolul si ai o opinie… o intrebare… o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos….Comentezi?? Comenteaza!!”

    Nu înjur, adica nu în public. Ma exprim cum ma duce capul si ma strofoc sa nu inventez cuvinte sau sa le stâlcesc când exista : TRANS(mitter) - (re)CEIVER http://en.wikipedia.org/wiki/Transceiver
    În rest, este de sperat ca limba oficiala sa devina anglo-saxona. Astfel scapam de discutii “inutile”.

  5. 20 ani LMV1990 (razvan popescu) on 14 April 2010 9:57 am

    salut, Bogdan!
    felicitari pt blog, e interesant si autentic!
    cat despre ski, vad ca esti intr-adevar “lovit” de boala… mult mai mult decat mine, care am ramas in zona schiului pista si pe langa pista a domeniilor cat de cat clasice, pt ca nu am avut “cu cine” sa ma inhaitez, dupa liceu si facultate, gasca de schiori s-a subtiat si nr de zile dispobilile pe an au scazut dramatic pe masura implicarii in familii a tuturor :).
    de 3 ani insa am pus-o pe schiuri pe consoarta mea si i-am injectat virusul care a fost contagios, rezultatul e ca plecand de la 0, in 3 ani am totalizat pana acum 64 zile de ski, coboara orice neagra, merge off-piste pe zapezi grele, nu plange, nu se blocheaza si mai vrea :), schiaza de la 9 pana la ultima instalatie, iar la anul o sa coboram valee blanche, la meije, incepem schiul de tura, asa ca imi retraiesc a doua tinerete pe schiuri :)

    hai sa revin la scopul mesajului.
    cu cativa entuziasti incercam sa reunim cat mai multe contacte ale clasei si promotiei din liceu, poate totusi la 20 ani facem o reunire, daca la 10 ani nu am facut nimic.
    ne poti ajuta cu cateva date despre cei cu care ai tinut legatura (email, telefon)?
    vom trimite un prim email de pe adresa asta tuturor, dar pana atunci incercam sa strangem un maxim de adrese!
    speram sa fim cat mai multi!
    toate bune, s-auzim de bine,succes la valea malinului!
    razvan popescu.

  6. alb_ca_zapada on 14 April 2010 11:37 am

    HEI, domnul razvan!!!
    pai in primul rind felicitari pt asa consoarta… auzi tu, la meije, chiar asa? super!!
    pai in cazul asta aveti de afla despre destinatii d-astea, schiuri dedicate & stuff chiar de aici de pe la noi (tot scriem despre asta de cca 3 ani cu o frecventa destul de mare).

    in cealalta ordine de idei, eu m-as baga, desigur, cu toate ca mi sse par cam deprimante intilnirile astea.. sper insa ca a noastra sa fie fun. hehe.
    ok, eu tot tin leg cu gasca pe care o stii. am sa le scriu un mail apoi cel mai bine ar fi sa facem o lista pe yahoo sau google…. dar despre asta discutam la privata (btw, da-mi adr ta pe formularul pe care il gasesti in rubrica “echipa”)

  7. matei on 14 April 2010 1:51 pm

    …un sport urat si care nu ofera satisfactii :)) se mai numeste si “sportul cu carca”, “sportul bazat pe carca”, sau “sportul pe baza de carcangeala”, in functie de autor :)

  8. alb_ca_zapada on 14 April 2010 1:59 pm

    @Haiching si claimbing:
    limba oficiala se adapteaza, that’s all (sic!)… atit in regatul unit unde s-au introdus termeni din clingoniana in oxford dictionary cit si in romania unde ultimele norme au statuat tot felul de aberatii lingvistice (iar acum se discuta despre acceptarea dezacordurilor)… asadar eu cred ca tranceiverul este ultima problema a unei limbi pastorite precum soselele patriei muma.

    @btw de sportul cu circa… m-a distrat o discutie avuta cu o prietena care lucreaza in organizare de evenimente:
    “promoterii sint mai scumpi ca vin de la agentii mai mari… iti pot face rost de doi-trei circi insa”
    “circi?”
    “da ma d-aia care mai si cara cu circa boxe, etc…”

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.