A inceput marea firnuiala
20 April 2010, by bubulu
Dupa experienta de sambata trecuta, si dupa ninsorile destul de masive de saptamana trecuta plec cam sceptic de ce putem gasi sus pe munte. Pe sus zapada multa noua, peisajul destul de mult schimbat fata de sambata trecuta.
Sambata 17 aprilie 2010 - Valea Cerbului
Daca la inceput eram tentat sa ajung la Omu, vremea destul de capricioasa m-a facut sa scurtez tura si sa incercam sa coboram valea Cerbului din nou din Cerdac. La Cerdac zapada noua destul de multa (baraca era acoperita) ma face sa fiu destul de circumspect.
Deasemeni prognoza ANM era destul de sumbra risc 4 de avalansa. Avand in vedere toate aceste aspecte consider ca un profil si un test de stabilitate rutschblock e absolut necesar. Concluziile testului: zapada in zona Cerdacului are o grosime (in zona testului ) de circa 2.5m, baza de zapada veche tare (firnuita), are o grosime de circa 160cm, peste baza tare (duritate 5) avem trei straturi distincte cu duritate de 4,2 respectiv 1, stratul de duritate 4 are circa 15cm si este bine fixat de baza tare cu duritate mare 5, straturile problema de deasupra au ca grosime 25cm (stratul cu duritate 2) si 20 cm stratul de pulver (duritate 1).
La testul blocului (rutschblock) efectuat am obtinut un scor foarte bun 6, deasemeni si modelul de profil care a rezultat a aratat ca un profil stabil de tip “bon” sau chiar “tres bon”. Consider exagerata estimarea ANM a riscului de avalansa la 4, cel putin pentru zona aceasta a Vaii Cerbului.
Pana in prima caldare stratul de pulver este un deliciu, iar din punct de vedere al stablitatii nu pune absolut nici o problema. Pe versantii dinspre Acele Morarului zapada multa dar fata de saptamana trecuta acum nu am vazut nici o avalansa care sa curga din versanti, zapada parea a fi stabila. De la stana in jos pulverul se mai inmoaie iar in zona aproape de Pripon zapada se inmoaie puternic.
Am coborat pe schiuri pana aproape de confluenta vaii Cerbului cu Malin.
Duminica 18 aprilie 2010 - Valea Morarului
Duminica a fost o vreme ciudata: alternanta de ceata deasa cu cer senin a facut ca planurile de coborare sa se faca si sa se desfaca rapid, in functie de vizibilitate. In fine reusim sa ajungem la Omu, unde gasim ce altceva decat ceata deasa?
Versantul nordic si cel care pleaca de sub statia Meteo are pulver mare 40-50 cm, si este destul de incarcat. Consider ca e mai cuminte sa coboram pe creasta dinspre Bucsoiu si apoi pe versantul corespunzator, acolo panta mai mica si versantul mai putin incarcat face ca pericolul de avalansa sa fie semnificativ mai mic. Intre caldari saritoarea mare este complet acoperita, un pulver moale face coborarea placuta.
Aici trebuie sa fim extrem de atenti atat asupra zapezii de pe fir cat si a versantului din Morar extrem de incarcat cu zapada (versant care a plecat intr-o avalansa uriasa - fara exagerare - in mai 2006). Dupa trecerea zonei saritorii este FOARTE IMPORTANT sa nu abordam firul secundar, care chiar daca e mai placut la schiat poate fi o capcana mortala daca avem nenorocul sa plece vreo cornisa din valcelul secundar sau din Creasta Bucsoiului Mic (Balaurului). Zona este una extrem de periculoasa aici avand loc tragedia din ianuarie 2004.
Abordand hornurile din dreapta valcelului secundar pericolul de a fi expusi la o avalansa din Bucsoiu sau din valcelul secundar este semnificativ mai mic. Practic suntem expusi doar circa un minut sau chiar mai putin doar in dreptul stancii la confluenta cu secundarul. Din platul de deasupra canionului zapada se umezeste semnificativ, apoi in canion si sub el zapada devine apoasa si greu de virat. Se poate cobora pe schiuri pana la cabanuta din Morar.
Comentezi?? Comenteaza!!
7 Raspunsuri la “A inceput marea firnuiala”
Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.
BUBULU- sa-ti dea DUMNEZEU sanatate - ai cele mai adevarate interventii -utile, fara basini si impresii personale !!!N-ar fi rau, pana la ultima vale posibila ,sa ne zici care-i mersul pe acolo !…si pt sufletul nostru - GARDA SI CAPITANUL!
Cum erau condiţiile de sambata si intr.un filmuleţ
http://m.youtube.com/watch?gl=US&client=mv-google&hl=en&v=RTHm4YC8yqo
Filmuletul din Morar poate in seara asta.
PS. Marti jos a plouat torential toata ziua jos, cam peste 2000m a nins. Deci mai mult ca sigur condiţiile pot fi diferite fata de sambata-duminica:)
week-endul asta nu mai iese nimeni pe nicaieri? Daca se organizeaza ceva si aveti chef si de mutre noi, dati si voi un semn, amatori s-ar mai gasi pe ici pe colo (cel putin cat mai e alb pe jos)
Asteptam o veste, un semn, un refuz, orice :)
Liviu, eu zic ca daca te duci la statia de cabina din Busteni sigur gasesti niste parteneri de o tura. Numai sa fie vremea buna - zice ca e asa si-asa.
:) merci poate ne vedem pe ‘traseu’.
La Cupa Malinului vine lumea? Ce se aude anul asta?
@ bubulu: ai promis si filmuletu de pe morar, spectatorii asteapta nerabdatori mai ales dupa documentaru v.cerbului
@liviu ref CUPA MALINULUI 2010
pana acum s-au inscris 34 de rideri
ai aici amanunte http://cupamalinului.wordpress.com/2010/04/26/lista-inscrisilor-alte-noutati/