Sunt incepator. Ce schiuri sa imi iau?
9 December 2010, by alexosu
Bun, deci esti incepator si te-ai hotarat sa ai echipamentul tau de schi. Not so fast! Ca incepator esti, cel mai probabil, la prima achizitie de echipament de schi. Dar nu ar trebui sa incepi cu schiurile. Ci cu claparii. Apoi trebuie sa mai faci un calcul scurt: cate zile ma dau intr-un sezon? Pentru ca daca sunt mai putn de 10, e mai rentabil sa inchiriezi, asta presupunand ca ai de unde sa inchriezi schiuri decente.
Bun, sa zicem ca ai clapari, sa zicem ca te dai mai mult de 10 zile/iarna. Cum procedam?
Schiurile de incepatori nu ar trebui sa fie foarte de incepator, ci mai degraba de intermediari. Ar trebui sa te gandesti ca schiurile te vor tine 2-3 sezone si ar fi pacat ca tu sa avansezi mai repede decat schiul din dotare. Asta e un sfat bun in general: cand cumperi echipament, care in general presupune un oarecare efort financiar, gandeste-te in perspectiva.
Caracteristicile esentiale ale unui schiu de incepator ar fi urmatoarele:
- radius mediu (14-17m). Schiul va fi usor de manevrat si nici nu te va obliga la viraje prea scurte.
- latime medie (75-90mm). Ai totusi nevoie de putina latime sub clapar, vei trece mai usor peste zapezile de toate felurile.
- lungime medie. Asta e un subiect destul de sensibil, vezi aici cum alegi lungimea schiului.
- rigiditate medie spre mica. Astfel schiul va fi mai permisiv, dar aici trebuie luata in calcul si greutatea si forta schiorului/schioarei.
Cu alte cuvinte, ce ai nevoie este un all-mountain decent. Nu un schi de race sau un carver ultra-performant (prea rigid, prea pretentios, prea scump), nu un schi de offpiste (prea lat, prea lung, posibil prea scump).
Sa dam si cateva nume, ca sa stii ce intrebi in magazine.
Rossi a introdus o noua tehnologie numita Autoturn - varful si coada sunt usor rocker (nu stiu cat de mult din pacate). Cu alte cuvinte tehnologia rocker functioneaza chiar si pentru schiuri de partie pentru intermediari. Asadar, Rossignol Alias (sau Alias Carbon). Si K2 are ceva asemanator (se numeste All Terain Rocker Technology) pe modelul Photon.
Din zona carver-elor clasice ar fi Salomon X-Wing 6 sau chiar X-Wing Storm (pentru cei mai sportivi si mai increzatori), Volkl AC10 si AC20, Elan Waveflax 10 sau 11, Atomic Scandium sau Fibre. Fischer Motive 76 sau 80.
Sau poate ar fi interesant un twin-tip pentru intermediari. Avantajul e ca un twin-tip va fi mult mai permisiv la inchiderea virajului, in sensul ca, datorita cozii ridicate, schiul va fi mai usor de controlat la iesirea din viraj. Din zona asta recomandarile sunt K2 Silencer, Armada ElRey, Line Mastermind sau Afterbang.
Recomandarile de mai sus sunt din colectia 2010/2011. E posibil sa gasesti si modele mai vechi (1, 2 sezoane) la preturi foarte bune. Nu m-as duce catre schiuri si mai vechi de atat pentru ca materialele au evoluat foarte mult. Un schi mediu de anul asta va fi incomparabil mai bun decat un schi mediu de acum 4-5 sezoane.
Inca ceva, extrem de important: investeste intr-un monitor de achi autorizat. E foarte important sa inveti cum trebuie inca de la inceput.
Ma opresc aici, dar va astept intrebarile :).
Comentezi?? Comenteaza!!
7 Raspunsuri la “Sunt incepator. Ce schiuri sa imi iau?”
Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.
Bune informatii si as vrea sa intaresc ideea de a incepe cu un monitor autorizat. Dupa parerea mea, ski-ul nu este un sport care se invata de unul singur, nu vine instictiv nici macar pentru cei care se descurca bine la sporturi in general.
O pozitie defectoasa te poate afecta pentru foarte multi ani si e aproape inevitabil sa ai o potiti incorecta pe skiuri (in special lasatul pe spate cu fundul jos :)) daca nu iti spune cineva cum sa stai pe clapari si ce sa simti.
Ultra like!! Pe bune.
Felicitari, super ca va adresati incepatorilor!
Completez cu o opinie personala (sunt monitor cu toate acreditarile la zi, din 1997): luati intai cateva ore de ski si abia apoi intrati in magazine!
Asta se aplica atat incepatorilor cat si intermediarilor. De ce? Pentru ca de multe ori clientii nostri vin pe partie cu o “superachizitie” sau un “schiu cum are X” care nu li se potriveste anatomic sau temperamental; in plus, cateva ore supervizate de ski s-ar putea sa-ti influenteze pozitia/stilul/self-confidence-ul asa incat sa ai nevoie de un alt schiu!
Monitorul in care ai incredere iti poate fi bun sfatuitor si ref. la echipamentul care ti se potriveste. E mai ieftin sa intrebi inainte sa cumperi!!!
Foarte bun materialul. Sper sa il citeasca cat mai multi incepatori.
Salutare, o intrebare probabil tampita dar va rog sa o tratati cu toate seriozitatea :)
Cand nu mai esti incepator si ca sa continui fluxul, cand ai trecut de intermediar si te poti considera avansat?
Stiu ca e subiectiv dar poate e cineva care ar putea explica niste, sa zicem, evidente caracteristici pt fiecare etapa.
Cred ca e util nu numai pt incepatori in idea ca autoevaluarea corecta e baza progresului in orice sport.
Multumesc!
@victor:
Sint mai multe metode de (auto)evaluare, dar cea care cred eu ca se preteaza cel mai bine practicantului recreational e cea care se refera la posibilitatea de a cobori in DEPLIN CONTROL diverse pirtii pe diverse tipuri de conditii atmosferice si de zapada.
Ca exemplu, expert ar fi cel care poate cobori orice fel de panta (nu neaparat pirtie) indiferent de tipul de zapada (inghetata, powder, crusta, alternanta) si indiferent de conditiile meteo (viscol, vizibilitate redusa, etc).
Ca si categorizare, ar fi asa: incepator, incepator-intermediar, intermediar, avansat, expert. Unii mai folosesc o scala numerotata, dar mie astea cu nume mi se par mult mai sugestive. Poate nu ar strica sa detaliem intr-un articol separat. Am notat, multumim de idee
salut,
m-am dat saptamana aceasta prin harghita, mai precis la Ciumani, si intamplator la iesirea din Orasul Gheorgheni am gasit un magazinas care vinde skiuri Explosiv.
A auzit cineva de brand-ul acesta?
ps. scuze daca am postat intr-o rubrica aiurea.
v