Fratele meu LUPUL - o tura cu Soso in doua episoade

13 December 2010, by bubulu

Episodul 1 - Muntii Baiului- Muchia Ureche

Saptamana trecuta, desi inceputa destul de prost cu temperaturi de +2 grade celsius la cota 2000, s-a dovedit pe parcurs a fi destul de promitatoare (temperaturile au scazut dramatic..pana pe la aproape minus 30 grade la vf. Omu). Pudra (vorba lui Soso ) care aparuse brusc chiar si la mine in curte m-a facut sa cred ca o sa fie un weekend destul de bun pentru schi.

Sambata haita era adunata cu Sasa, Catalin si Soso. Planul era sa mai cooptam pentru expeditia de jaf in valea Cerbului si ceva triburi din NORD, de la Brasov adica pe Sasca, Mihai, Dan & Co.

Evident, sambata cabina nu mergea… vant de peste 100km/h cu temperaturi de cca -30 grade… Asa ca am lasat presupusa pudra din Valea Ialomitei pentru varianta de avarie, Muntii Baiului.

Aici neintelegerile asupra prazii ne fac sa ne impartim in doua grupuri: eu cu Soso, Sasa si Catalin urcam pe foci iar Mario opteaza pentru o tura cu gondola, in speranta unui amagitor pulver de 20-30cm de pe partie.

Incepem sa urcam pe partie pe piei, Sasa cu Catalin se intorc si o dau la vale pe Cazacu (Sasa are o glezna facuta praf si nu cred ca era o idee buna sa forteze prin padure). Eu cu Soso si Mario incepem sa urcam spre vf. Urechea pe un viscol dement. Mario care o luase mult mai in fata nu ne mai asteapta si o da la vale alegand o coborare mai scurta spre baza.

Eu cu Soso prindem un culoar de vizibilitate si gasim ceva pudra pe fata stanga a muchiei, care desi nu era cea mai buna optiune ne multumeste pe deplin. Zapada, 30-40cm, era stabila si se schia fara emotii.

Prin padure acelasi pulver, insa baza destul de subtire si amenintarea permanenta a cracilor de sub zapada ne-a facut sa ne dam destul de calculati…


Episodul 2 - Bucegi - Valea Ialomitei

Duminica dimineata un cer albastru fara pic de vant ma face sa sar din pat pe la 6 dimineata - era clar, azi va fi ZIUA JAFULUI VAII IALOMITEI (poate si un Cerb). La ora 9 sint cu Soso si Laurentiu la cabina.

Plecam pe tura de la Babele intr-un peisaj dezolant…gheata lucie si zone cu pulver indesat. Ne amagim ca poate in valea Ialomitei o sa fie mai bine..

Cand ne apropiam de cerdacul vaii Cerbului, vremea se strica rau, ceata puternica si vantul turbat facandu-ne sa ne intrebam daca era o idee buna sa mai continuam.

Coboram totusi in Ialomita, unde treaba nu era nici rea, nici foarte roz - zone cu pudra alternau cu zone cu crusta sau gheata, vizibiliatea foarte proasta samd… (eu dau odata cu curu de pamant iar Soso redreseaza de cateva ori la limita (tehnica superioara, dar mai ales CLAPARI de cursa fata de ai mei de TURA ;) ).

In vale hotaram ca nu are rost sa o mai ardem aiurea (temperatura era de minus 21 grade cu vant de 50km/h) si incepem sa urcam. Traversarea Cerdacului pe piei este in conditiile respective de gheata si vant destul de riscanta. Renuntam in atari conditii si la tentatia vaii Cerbului si prindem ultima cabina spre Busteni.

Ne vedem saptamana viitoare, Bubulu out.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

20 Raspunsuri la “Fratele meu LUPUL - o tura cu Soso in doua episoade”

  1. mihai on 14 December 2010 8:11 am

    Sunt Mihai din tribul nordic :)

    Pe noi ne-a dezumflat sambata cabina oprita din Busteni, asa ca am dat-o pe soselele patriei pana la Cota 1400 (-14 grade, vant, vizibilitate medie), cu cabina pana la 2000 (hopa, soare, vant slab, peisaj crima cu nori sub nivelul statiei pe toata Valea Prahovei).

    Si da-i si lupta pe foci peste Furnica pana in capatul Plaiului lui Pacala, peste scoici si troiene. De schiat a fost slabutz, am prins doar un jgheab cu pulver troienit pe vreo 300 m, dar…delicios!!! evolutiile au fost spectaculoase, cu flic-flacuri la unii si flat superman la altii :))

    Am dormit la padina si duminica i-am dat pe foci prin Laptici, inapoi la Cota 2000.

    FYI: Am spart o legatura Marker Tour F12, brand new. Pe schiurile mele noi noutze (Volkl Amaruq) se dadea Dan, la vale pe drum forestier cu viteza mica si legatura setata pe walk, fara foci. A prins o piatra, a dat legatura peste cap si a rupt-o complet. La vreo 4 km/h… Am sa pun si poze daca vreti…:(((((

  2. Bubulu on 14 December 2010 9:13 am

    Salut! Ba Naspa cu markeru:(. Nu avea voie sa se rupă nici cum. Ce naiba facem trecem din nou la fixă ca Acum 15 ani? Naxo am rupt 2 bucăţi, diamir modele noi sare călcâiu si se deschide in tura, plus ca se mai si rup (vezi Mario si Alex). Silvretta iese din calcul si dynafit la fel. Deci nu prea mai ramane nimic:(. Ps. Mai stiu si un marker baron rupt in prima zi. Eu am marker duke de 3ani pana acum nu am avut belele da ce mi.ai povestit ma pune pe gânduri:(. Ca F12 e facut pe aceaşi platformă doar ca este mai usoara.

  3. alb_ca_zapada on 14 December 2010 10:02 am

    @bubulu:
    de ce nu ar fi asta o alternativa?
    http://backcountryaccess.com/index.php?id=53&page=Alpine_Trekkers
    stiu, greutate mai mare cu 1.5 kg, dar la max 2500m altitudine nu se simte chiar asa

  4. mihai on 14 December 2010 10:26 am

    Saptamana asta le trimit pachet inapoi la tatucu marker, pentru analiza si, sper eu, inlocuire.
    De apreciat ca importatorul mi le schimba imediat cu altele din stocul propriu, pana Marker isi da cu presupusul. Am citit si opinii mai coltzuroase despre ei pe aici, dar uite ca, personal, am primit tratament foarte profi.

    M-am uitat cu atentie si au 2 defecte vizibile:
    1. de concept - legatura culiseaza spre inainte doar pana la verticala, daca o dai peste cap face parghie. Teoretic, daca ai claparul pe walk ar trebui sa fie ok(asa ma gandeam la achizitie), dar… daca nu-l ai?
    2. platforma de sub varful piciorului are o turnare speciala de tip weak point, ca sa se rupa la solicitari exagerate. Dar la noi a fost departe de a fi o situatie exagerata!!!!!

    A propos de ce ziceai Bubule, nu-s ce legaturi sa mai pun pe doage. Poate Silvretta 400 :))) ca mori tu si ele raman nepotilor…

  5. Bubulu on 14 December 2010 10:47 am

    nici 404 nu sunt chiar infailibile. Plezneste plasticul. E adevarat dupa vreo 20ani de la fabricare. Am mers cu alpin tracker. Au 3 belele 1. Unde naiba le mai bagi in rucsac peste bocanci si alte acareturi. 2. Poziţia înaltă nasol rau in tura. 3 evident greutatea si la spate si la tura.
    Ps. Ce s.a rupt la legatura ca sunt curios?s.a rupt cand schiai sau in tura?

  6. mihai on 14 December 2010 11:23 am

    las ca urc poze deseara, ca nu am cardul acu`.
    s-a rupt pe tura, pe drum forestier Pestera-Diana, daca poti sa crezi…

  7. daniel on 14 December 2010 2:10 pm

    @Bubulu Dezavantaje ale unui Alpine Trekker nu mi se par chiar asa mari, greutate lor e de doar 1.2kg perechea, se pot atasa usor pe exteriorul rucsacului, pozitia inalta incomodeaza la ture lungi si dificile, dar pentru Babele-Costila sau o plimare pe platou, nici nu-ti dai seama ca esti cu 2-3cm mai sus, si apoi la vale scapi de ele, si beneficiezi de toate avantajele unei legaturi de alpin.
    Stie cineva cam la ce pret ajunge in tara o asemenea jucarie? La conrad vad ca e 149eur, dar trebuie sa fie si oferte mai bune, poate offseason.

  8. Bubulu on 14 December 2010 3:07 pm

    Eu am testat in cateva ture alpin trackerul lui Dinutu si nu mi.a placut la mers. Se merge Naspa pe el iar in panta mare e urat e manevrat. In zapada mare te chinui rau cu el. Poate o tura doua pe iarna e ok. Dar sa o arzi mai multe zile nu mi se pare o idee prea buna. Acum fiecare are părerea si experienţa lui. Nu zic ca a mea e cea mai buna.

  9. ion andrei on 15 December 2010 6:36 pm

    Salutare, Ai testat si noua Diamir Freeride Pro? Eu le-am vazut asa pe uscat si par mult mai solide decat ce stiam eu de la Diamir asa ca m-ar bate gandul sa le cumpar…

  10. Bubulu on 15 December 2010 7:26 pm

    Am avut in mana la montat Diamirul asta nou. Nu m-am dat cu legatura asta noua. La o vedere generala nu mi s-a parut radical schimbat fata de cel vechi. la Diamir sunt cateva chestii care nu imi plac:
    -faptul ca exista posibilitatea sa se deschida scarita spate (am vazut in zapada moale la Titanal III (Luciana), dar asta nu inseamna ca la freereid nu se poate….e acelasi sistem..)
    -boltul care blocheaza legatura sa nu culiseze pe bara (un surub), care la solicitari mari se rupe (vezi Mario), se poate repara cu un cu surub de calitate mai buna…
    -fenomenul de dislocare a piesei spate din calcai care iese din nit (am vazut la Lucian din Ploiesti si Luciana) (la modele vechi de acum 7-8 ani gen Titanal II nu se intampla pentru ca plasticul era mult mai gros).
    Acum daca vrei sa mergi comod in tura si nu ai de gand sa fortezi la vale Diamirul este alegerea mai logica, Marker Duke are un sistem primitiv de mers in tura, dificil de blocat pe schi, trebuie curatata foarte bine si cu un anunit tipic ca se inchida, deci daca nu dai tare la vale Diamir e o solutie.
    Mie personal ce nu imi place e faptul ca nu poti bloca SCARITA spate…asta mi se pare penal rau..
    ps. am si eu un Titanal II (vechi) pe un Elan 888, dar nu il folosesc decat primavara pe firn sau la ture usoare.

  11. Lucian on 16 December 2010 9:01 am

    Trebuie sa-ti adaptezi stilul de schi in functie de echipamentul pe care il ai in picioare. Intr-un fel se comporta un schi de tura, in alt fel se comporta un schi de freeride/partie etc. La fel e si la clapari si bineinteles la legaturi.
    Sa nu uitam ca schiul de tura a aparut in primul rand ca un mijloc de deplasare mult mai usor cand conditiile de mers pe jos erau dificile. Apoi a aparut si componenta de schi.
    E greu sa faci o legatura care sa fie si comoda la urcare si foarte stabila si rezistenta la coborare. Fiecare tip are plusurile si minusurile sale.
    Alpin Trekker-ul mi se pare cea mai buna alegere daca nu vrei sa te desparti de schiurile si legaturile tale de freeride cu care te simti cel mai bine.
    Eu am si schiuri/clapari de partie si schiuri/clapari de tura si clar e o diferenta enorma intre ele. As lua peste tot schiurile de partie si sa am mobilitatea si usurimea echipamentului de tura dar asa ceva nu se poate.

  12. ion andrei on 16 December 2010 10:23 am

    Dap, cam asa e din pacate. Probabil, ca tot discutam de Romania, ca si la schiuri un “all around” ce se descurca binisor in toate situatiile ar fi minunat. Dar care e aceea ?

    Ideea e cam asa, schiat ceva pe partie, nivel mediu dar putina experienta; satul de “oferta” statiunilor de schi din romanica, satul de stat la cozi dar mare amator de munte; cu ceva ani buni in spate in sensul asta; de la ture de iarna pana la Costila.

    Eu sunt pe moment in dilema Baron vs. Diamir Freeride. Pricep diferentele dar n-am cum sa-mi dau seama prea bine ce mi s-ar potrivi mai bine pentru ca pe neincercate si citind ici colo nu simti nimic.

    Probabil ca nu sunt singurul in aceasta dilema si poate n-ar fi rau ceva m-ai elaborat pe tema asta…

  13. Baloc Cristoff on 16 December 2010 4:04 pm

    In primele poze din prima serie este partia Cazacu? Cat despre legaturi de tura ma intreb ce producatori fac telemark uri. Fiidca probabil sunt cele mai rezistente la agresiuni dupa cum se vede http://www.youtube.com/watch?v=_RQdbpZ-Nz4 . Stiu ca asta nu inseamna ca sunt durabile insa cred ca sunt sanse sa fie mai rezistente. Nu vreau sa spun ca trebuie sa ne schimbam toti stilul de schi, insa producatorul ala are niste secrete in plus pe care probabil le foloseste si la legaturi de tura.

  14. Bubulu on 16 December 2010 8:50 pm

    Da. Primele poze Sunt de pe partia Cazacu. Am urcat pe piei pe acolo. Rotofela face legaturi de telemark, au modele care se si blochează. Nici legaturile de telemark nu sunt chiar asa de indestructibile, cabluri cedeaza , trebuie sa le înlocuiesti. Nu m-am dat cu telemark, dar am un prieten din haită Robert care se da cu telemarkul pe chesti gen Costila sau La Grave culoare gen Voute sau Chirouse si are bătăi mari de cap cu cablurile care cedează.

  15. alb_ca_zapada on 17 December 2010 12:50 am

    ba, stiti ce nu-mi iese nie la socoteala?
    cum de legaturile astea mentionate ca fiind cu tot felul de probleme sint ok pt alti consumatori din alte tari cu munti mai inalti si rideri mai cucuieti?

  16. Bubulu on 17 December 2010 4:51 pm

    Pai daca la altceva nu suntem talentaţi;) macar la rupt legaturi sa fim in frunte;)

  17. radubu on 17 December 2010 9:54 pm

    diamir vs naxo2 de freeride

    diamir isi deblocheaza scaritzta din spate pe talpi moi la arcuire cu inversarea camberului (ex dropuri cu aterizat pe cozi, santzurisamd - mi-am luat ceva zapada in gura pina am intzles de ce). sint insa imbatabile la functzionalitate mai ales la uphill sau pe cresta cind bate alizeu cu pestetreizecilaora. si personal pot lauda un titanal 2 care a cazut intr-un hau in caldarea tzarcu in decembrie si-a stau acolo pina septembrie urmator cind a gasit si adus schiul un cioban la stazia meteo. m-am mai dat pe ele doi ani si nu am vazut diferentze intre ala de acasa si ala care a stat pe coclauri.

    blocarea sistemul de scaritze se poate face la naxo2 de freeride. sint din aluminiu si tzin binisor de 4 ani pe orice (mai mult allmountain). mai nasol de manevrevat la uphill si muuult mai grele ca diamiru.

    cred ca idealul este diamir pe talpa rigida gen legend.

  18. alb_ca_zapada on 17 December 2010 10:08 pm

    @radubu:
    din cite cunosc si m-am informat, legendul nu prea mai e asa rigid de citiva ani incoa’

  19. ion trandafir on 18 December 2010 12:40 pm

    Alpine Trakker am gasit in BG la 100 eur. dar sint de kko. sint de acord cu BUbulu. de ski fond sint bune insa eu am nimerit si pe o urcare spre paltinu’ unde , de la praguri in sus, am dat de gheata si am fost la limita sa nu imi rup gitul cu totu’.
    la inclinat sint f proaste( din cauza inaltimii cum zicea bubulu).
    m am dat si cu baroanele lui sorinel dar blocatorul e o problema. in rest sint ok. eu am dropuit 7-8 m pe hard pack si nu au crapat. cred ca putem trage o cz doar in cazul in care se rup la rind citeva . altfel nu e decit o treaba de nesansa.

  20. ion trandafir on 18 December 2010 1:15 pm

    si..da, legend ul e tot mai varza. de cind au mutat fabrica din chamonix , oricum

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free