E vara. Asa, si?
3 June 2011, by alexosu
Sa zicem ca esti schior pana intr-acolo incat chiar si vara te gandesti tot la iarna. Exista si genul asta de oameni, stim bine :). Apare o intrebare: ce faci vara? Ca iarna e destul de limpede. E simplu. Te pregatesti pentru urmatorul sezon.
Pregatirea asta are mai multe aspecte. Trebuie sa te tii in forma din punct de vedere fizic, trebuie sa iti pregatesti urmatoarea destinatie, si nu in ultimul rand ai de cautat echipament nou. Sa le luam pe rand.
Pregatirea fizica pe timp de vara e foarte importanta si de ea depinde un sezon de iarna mai reusit sau mai putin reusit. Aici cuvantul de ordine e “stretching”. Inainte de orice excercitii de forta sau de rezistenta, stretching-ul e cel mai important lucru pe care cineva il poate face pentru a fi in forma pe schiuri.
Motivul e foarte simplu: schiatul este un sport care pune la incercare in primul rand tendoanele si articulatiile. Aproape 90% din accidentarile din schi tin de articulatii.
Orice program de antrenament e bun atata timp cat incepe si se termina cu o sedinta serioasa de stretching. Poate ca e mult spus “program de atrenament”, dar ideea e ca orice ajuta, in special: alergarile, mersul pe bicicleta sau pe role, sala de fitness.
Asta e o activitate care poate continua, fara probleme, si iarna, ideal e sa nu faci pauze prea mari intre doua sesiuni de sport. Sa nu treaca o saptamana fara sa faci ceva. Â Mai multe detalii gasesti in seria Off-season Training.
Alegerea urmatoarei destinatii de schi nu e un lucru usor, avand in vedere multitudinea de oferte.
ECC (European Consumer Centers) a publicat un studiu comparativ pentru 197 de statiuni de schi din Europa. Chiar daca lipsesc multe statiuni grele, chiar daca Romania nu a intrat in acest sutdiu, documentul poate fi o resursa chiar mai importanta decat ofertele agentiilor de turism. De aici rezulta ca sa schiezi pe Valea Prahovei e comparabil de scump cu Saas Fe, o statiune nu tocmai necunoscuta din Elvetia, unde ski-pass-ul pe o zi e 43 de Euro. Am scris mai pe larg aici.
Ce ar trebui sa iei in calcul cand alegi o destinatie necunoscuta? In primul rand cauta o statiune care sa iti ofere partiile pe care le vrei. In general, mixul de partii este 25% partii usoare - albastre, 50% partii medii - rosii, 25% partii grele - negre. Daca te intereseaza traseele de offpiste, vei avea mai mult de sapat, pentru ca nu prea sunt marcate.
Statiunile mari sunt mai scumpe decat cele mici/medii, cel putin in privinta costului abonamentului. Totusi, in costul total intra si cazarea, masa, drumul pana acolo si inapoi, accesul dintre hotel si cabluri. Statiunile mari vor avea apres-ski-uri mai multe, restaurante mai variate, viata mai intensa. Cele mici ofera mai multa liniste, partii mai putin aglomerate si pot fi mai potrivite pentru copii si familii.
Mai exista si statiunile de nisa, sa le spunem, statiuni mai retrase, mai putin invadate de tursitii ocazionali si care se adreseaza schiorilor pasionati de freeride, schi-alpinism sau de locuri care mai putin sensibile la schimbari. La Grave sau Monterosa sunt doua asemenea exemple. Preturile s-ar putea sa fie mai mari, partiile mai putine, dar spiritul schiului e mai prezent aici decat in multe statiuni cu sute de km de partie. Dupa ce te plictisesti de mamutii Ischgl, Tignes sau Zell-am-See, nu ar fi rau sa cauti ceva mai special.
Gandeste-te bine la ce vrei de la o statiune de schi si sigur vei gasi ceva care sa ti se potriveasca. Oferta, cum spuneam, e foarte bogata.
In fine, echipamentul. Aici e discutie tare lunga… Pentru multi vanatoarea de echipament e o activitate constanta. Iar vara e cea mai buna perioada pentru cumparaturi. In general sunt vizate lichidarile de stoc din anii precedenti - din cauza discounturilor care pot trece de 50%. Sunt foarte multe magazine online, din Europa sau din State, care vin cu o multime de oferte foarte interesante. Cateva dintre ele: Sport Conrad, Al’s Ski Barn, Telemark Pyrenees.
Totusi, ar trebui sa iei in calcul si pre-comenzile pentru sezonul urmator - discount-urile variaza intre 10-40% din pretul de raft. Multi importaotir/distribuitori ofera genul asta de servicii pentru clientii hotarati, intrebati cu incredere in magazine sau pe site-urile importatorilor. Important e sa te documentezi inainte pe net, sa iti faci o lista scurta cu echipamentul de care ai nevoie si apoi sa vezi care e oferta.
Important e sa nu te lasi dus de valul preturilor mici, ci sa te gandesti bine de ce ai nevoie. Sau ce vrei, ca de nevoi sigur nu mai e vorba pentru multi dintre noi.
Ar mai fi doua ocupatii interesante, pentru cei cu adevarat hotarati. Fie te duci la schi pe ghetar in Elvetia sau Austria - ai mai multe detalii aici. Exista si varianta locala - mai cauti ultimele petice de zapada de prin Fagarasi. Sau, daca ai ceva spatiu la dispozitie, iti faci propriul set-up de schi de vara. Dai o raita pe aici pentru putina inspiratie, iar apoi te apuci de construit.
Hai ca v-am dat de lucru :).
Photo credit: SummerJib
PS. Acest articol a fost scris in colaborare cu revista Vacante & Calatorii.
Comentezi?? Comenteaza!!
13 Raspunsuri la “E vara. Asa, si?”
Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.
Merci de site-urile de shoping…..e de scormonit
Aveti careva idee de WhiteDot - The Preacher 189cm, sau Icelantic - Shaman 184cm, cum ar fi cum se comporta…..sau daca ai auzit ceva de ele…..forumuri….nemultumiti…..sau din contra?
http://www.whitedotfreeride.com/skis3.php
http://icelanticboards.com/skis/shaman/
Ma intereseaza ceva care sa te poti da pe oriunde, si sa si carveze cat de cat, adica sa nu sara de 19m radius, si sa aiba totusi latime mare sub clapar.
Un sfat, o ceva :),Merci!
….sau Line Influence 115 la 186cm
Altfel taicutu Soso se da si cu un Movement Thunder (in jur de 90 la mijloc), pe langa Goliath si zic eu ca o face destul de bine ;)…deci nu are rost sa te aberezi pentru Ro la un schiu de 115 ma mijloc;)
ps. ar mai fi si
black crow:
http://magazin.absolutoutdoor.ro/magazin/echipament-ski/skiuri/freeride/blackcrows-navis-2011-186.html
deci cam ai de unde alege si in Ro , plus ca majoritatea iti pot da schiuri si la test :)
Eu personal nu am schiat nici Icelantic, nici White Dots. Din ce am citit pe bloguri si forumuri de p-afara, ambele par super ok. Totusi, sunt de parere ca un schi trebuie cumparat doar dupa ce e testat. Sau la un pret extrem de mic, in cazul in care nu iti place sa poti sa il pasezi usor mai departe.
Personal nu sunt mare fan al schiurilor late cu radius mic, decat daca vin si cu un rocker pronuntat la pachet. Altfel cred ca schiul agata in viraj, in special in powder. Urasc senzatia.
Un schi cu care sa te dai oriunde e mai degraba, asa cum zice si Bubulu, in zona 90-100mm. Peste incepe sa fie mai tricky pe zapada tare. Desi daca ma gandesc la ANT-urile mele, parca nu e chiar asa rau :).
Alte variante de luat in calcul: Volkl Mantra sau chiar AC50 (mai de partie, asa), Armada ARV, Fischer Watea. Si ma mai gandesc.
La capitolul antrenament, aş adăuga şi skateboardingul. Plus oleacă de escaladă, dacă eşti mai spre schi care implică şi alpinism.
Nu mai stiu unde am citit/vazut/auzit ca escalada/alpinismul si schiul nu se impaca dpdv al antrenamentului. Stiti ceva in sensul asta?
Hmmm. Din proprie experienţă, aÅŸ avea argumente pro ÅŸi contra. Escalada se ocupă mult cu echilibrul, mai ales pe feÅ£e. E drept, e puÅ£in un altfel de echilibru, mai…static. De aceea, mi se pare mai potrivit ca antrenament de schi skateboardingul, rolele (eventual ÅŸi slackline-ul, dar tot e mai mult spre escaladă).
De asemenea, dezvoltă contrar aparenţelor, musculatura picioarelor, fiind o mişcare desfăşurată preponderent în izometrie. Pe de altă parte, nu-ţi dezvoltă explozia, reflexele (eventual la bouldering, dar şi acolo, pe anumite probleme).
Spuneam de escaladă doar pentru cei care iarna urcă un culoar, un perete mai uşor etc., la pioleţi şi colţari, cu schiurile în spate.
Aş adăuga un antrenament de vară, bun pentru schi, pe care-l făceam în cantonamentele de schi de dinainte de sezon: coborâtul în alergare, prin pădure. Nu pe potecă. Direct, peste buşteni şi alte obstacole.
La escalada cel mai mult imi place faza cu concentrarea. Cred ca antrenamentul mental e foarte potrivit si pentru schi, unde trebuie, tot asa, sa fii foarte atent pe perioade relativ scurte de timp, cat dai o linie mai complicata.
Legat de concentrare, o seamă de căţărători profesionişti (şi nu numai) practică yoga.
Si multi schiori/boarderi, in special din zona de freeride. Am vazut de foarte multe ori sesiuni de stretching si/sau meditatie inainte de curse.
Uitati ceva de lucrat, de va tine bulanu’ :)
http://www.youtube.com/watch?v=TWBkCDdgj2E&feature=player_embedded
….sau oleaca de carving, dar e mai scumpulet si greu de gasit(mai ales instructoarele de ski :))
http://www.youtube.com/watch?v=PlCMDKJ8kbE&feature=player_embedded
Enjoy!
In rest bike & role, si inot….eu unul :)
Pentru cine isi permite sa-si faca acasa…
http://www.maxxtracks.com/services.html