La tocat de zăpadă
29 January 2012, by alexosu
Am avut două zile de schi așa cum ar trebui să fie toate. Unde oare o fi zăpada mai mare, cu ce pereche de schiuri să ies - asta e genul de dileme pe care îmi place să le am.
Vineri am plecat foarte devreme din București, nu fără ceva emoții. Dacă m-aș fi luat după ce apărea pe TV joi seara, era un miracol că mai suntem în viață. Am zis că merită să încerc o deplasare la mute, și bine am făcut. Drumul a decurs fără incidente, așa că pe la 10.30 eram în parcare în Poiană.
Pe scurt despre cum a fost în Poiană. Pârtiile mi s-au părut ok, dar iarași nu am stat prea mult pe ele. În pădure se vedea că trecuseră hoardele de cotropitori, dar cu puțină imaginație am găsit multe zone cu zăpadă perfectă. Zăpadă perfectă în dicționarul meu înseamnă multă, uscată, ușoară și fără urme. Tabăra de bază a fost tot telescaunul superior de pe Lupului.
Pe după-masă am aflat că și în Sinaia a fost o zi foarte bună. Câteva telefoane mai târziu zvonul era confirmat, așa că am schimbat repejor destinația pentru ziua de sâmbătă, cu atât mai mult cu cât în Poiană cu greu mai găseam ceva netocat. Iar amintirea aglomerației de weekendul trecut încă mă bântuia.
Sâmbătă la ora 10.30 (ora obișnuită, pare-se), eram in telecabina spre Cota 2000. În Sinaia și la 1400 zăpada e ca în acum 10-15 ani când era ceva firesc să cobori pe schiuri până la gară. Ajunși la 2000, entuziasmul s-a mai domolit. Din telecabină se vedeau zone cu powder perfect, scoici mari, iarba, bolovani descoperiți. Tot ce se poate, adică.
Prima coborâre a fost pe Călugăr, pe unde iarna trecută nu țin minte să fi fost. Prima căldare a Carpului nu e prea plăcută, dar zonele chinuite de vânt pot fi ocolite. De acolo în jos lucrurile se îmbunătăsesc semnificativ, iar Călugărul avea zăpada perfectă, dar deja cu ceva urme.
Apoi ne-am mutat pe Târle, unde am și făcut cele mai multe coborâri. Oricum e zona care îmi place cel mai mult, așa că lucrurile s-au potrivit. Ca să ajungi în Târle trebuie să te strecori printre pietre, iarbă și scoici. Dar odată ce ai ajuns acolo începe bucuria. Vântul și-a făcut și pe aici de cap, dar au ieșit câteva dune care împreună cu braduții pigmentează cele câteva viraje. Se poate coborî foarte bine până la stână și de acolo la 1400. Pe Papagal zăpada era mai muncită decât pe Târle, dar încă e bine. A ieșit o coborâre foarte bună.
Am mai băgat vreo două Carpuri și cam asta a fost prima zi bună în Sinaia de nici nu mai știu când. A fost mai puțin aglomerat decât mă așteptam. Nici la cabină și nici la scaun nu a fost coadă. Între cotele 2000 și 1400 părea ceva agitație pe Drumul de Vară, dar deloc supărător. Iar pe Papagal, Târle, Carp, Călugăr nu cred ca se dădeau mai mult de 20 de oameni, suficient cât să toace tot ce era de tocat. Deși frig (-7C), faptul că nu a bătut vântul mai deloc a făcut să pară mult mai cald.
Am încheiat cu o coborâre retro pe drumul vechi către Sinaia (pe lângă schit). Am dat definitiv schiurile jos foarte aproape de sensul giratoriu din centru. Nu știu cum e în Valea Dorului/Soarelui, nu am ajuns deloc și sunt mândru de asta.
Comentezi?? Comenteaza!!
5 Raspunsuri la “La tocat de zăpadă”
Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.
Super tare… mi-a placut asta cu “coborare retro” :))
Asta ca sa nu se mai uite nimeni ciudat la mine cand povestesc ca “pe vremuri” coboram frecvent pe skiuri pana jos in Sinaia, ca mergeam chiar si pe trotuar prin oras pe skiuri, ca m-am ambitionat o data sa intru pe skiuri pana in curte unde stateam… D-astea “retro”!
da,imi amintesc in studentie,incepatoare fiind am coborat de la 2000 pe drumul de vara si apoi pana la cabana schiorilor,apoi pe drum(noroc ca erau schiuri de inchiriat).
ce vremuri!
dar cand mai faceti o tura?nu m-am dat pe calugarul,banuiesc ca e in stanga Carpului cum cobori;asa e?
@omidee
Nu știu ce a fost în capul meu, dar eu țineam minte că drumul vechi mă lasă mai jos de Schiori. Colegii de drum m-au cam înjurat, dar măcar s-au dat prin locuri noi :). Și noi am mers pe stradă,și pe trotuar. Le-am dat prilej de discuții șoferilor de X5/6 (foarte mulți sâmbăta trecută, în Sinaia).
@Simona
Dacă toate merg bine, în weekendul următor o să fiu în zonă, mai ales că de miercuri ar trebui să ningă iarăși. Exact, Călugărul e prin stânga Carpului cum cobori. Se unesc în Drumul de Vară.
Eh, Alex, uite-asa ne mai ostoim si noi doru’ de munte adevarat. Ma refer la noi, astia care si-au pus aventura’n cui (dupa ceva tije prin tibie, copchilasi prin batatura si real age cu zece ani peste “feel age”) si se dau numa pe amenajate. Imi aminteste de coborare fortata, in urma cu 25 de ani, cand am coborat nebuneste de la 2000 pana la sensul giratoriu din centrul Sinaiei ca sa prind trenul spre Bucuresti din mers…
imi este dor sa mai fac o coborare de la 2000 pana jos in Sinaia….