A devenit deja o tradiție ca etapa din AK să fie cu totul altfel decât s-ar aștepta oricine. Anul ăsta oamenii au stat câteva zile bune în așteptarea momentului potrivit pentru a ține competiția, iar la finalul ei, lucrurile sunt mai complicate ca niciodată.

În clasamentul băieților, prmii 3 clasați au același număr de puncte. Loic Collomb-Patton, Kritoff Turdell și Leo Slemett au 6080 de puncte, iar Reine Barkered le suflă în ceafă la numai 500 de puncte în spate. Asta în condițiile în care primul loc ia 2500 de puncte, locul 2 2200, iar locul 3 1980. Cu alte cuvinte, bătălia finală se dă la Verbier și va fi pentru cei cu nervi tari.

Revenind la Haines, a fost peste așteptările mele pentru că mi s-a părut că toți s-au dat fără rezerve, și-au asumat riscuri și s-au bucurat de zăpada aia ireală. Filmul complet e mai jos.

Collomb-Patton a fost primul schior și a pus ștacheta atât de sus încât ceilalți rideri cu siguranță au simțit presiunea, cu un run fluid, nu foarte rapid, dar în care i-a ieșit fix tot. Connor Pelton a comis-o și a urmat Leo Slemett aproape să îl ia pe conațional. 7 puncte înseamnă foarte puțin, mai ales într-un sistem destul de subiectiv cum e jurizarea de la FWT. Cum spuneam și în trecut, francezii ăștia mai tineri au un stil care ia ce e mai bun din școala veche și cea nouă. Respectiv, dropuri mari aterizate perfect la pachet cu elemente tehnice în aer – backflip-uri, 360-uri sau shifty-uri. Între ele, pare că se dau relaxați pe o albastră de stațiune, nici o dramă, nici o panică.

În urma francezilor au venit Sam Lee – singurl neo zeelandez din circuit, Reine Barkered care trage mereu la victorie și care a avut ghinion de data asta pentru că a trebuit să schimbe traseul din cauza unei mici alvanașe care i-a stricat planul inițial, Yann Rausis despre care sunt sigur că vom mai auzi pentru că e foarte aproape de stilul francezilor și rusul Ivan Malakhov, la de departe cel mai bun sezon al carierei lui. Tabke, din nou cu un run senzațional, a pierdut din cauza unui backflip prost aterizat. Sunt destul de sigur că ar fi venit cel puțin pe 2, altfel.

Bun. Asta a fost AK. Circuitul revine în Europa pentru Verbier, finala finalelor, mai ales acum când oricine din primii 6 are șanse să căștige nu doar etapa, ci și circuitul.