Kandahar

BY 15 February 2017 LOCURI

Poate ați observat că un nume de pârtie apare mai des decât altele: Kandahar. De ce? Cine e Kandahar și ce vrea de la viață?

De fapt, numele Kandahar e foarte strâns legat de evoluția schiului în secolul 20. La început a fost clubul de schi Kandahar Ski Club infiintat de Arnold Lunn, unul dintre pionierii schiului modern și unul dintre primii organizatori de competiții de schi. Practic omul a inventat concursul de slalom. Sau cel puțin l-a impus. Numele de Kandahar a fost folosit în memoria Lordului Roberts of Kandahar care era unul din sponsorii principali de la începuturile schiului de competiție. Un fel de Audi al zilelor noastre.

De aici și-au luat numele mai multe competiții, cum ar fi Field Marshal Earl Roberts of Kandahar – care e și cea mai veche competiție de schi (1911), Arlberg Kandahar Challenge Cup, și există mai multe pârtii/instalații care se numesc Kandahar – cel mai probabil de la competițiile care s-au ținut sau încă se mai țin. Clasicele sunt pârtiile din St. Anton/ Arlberg, Chamonix (Les Houces) și Garmisch-Partenkirchen, dar veți mai da de pârtia Kandahar și în Sestriere sau Muerren. Evident că există și în Americi pârtii care se cheama Kandahar, dar termenul nu e la fel de exclusivist ca în Europa.

Numele mai e folosit și pentru o grămadă de baruri, hoteluri, cabane și alte cele în zone de munte.

Concluzie: Kandahar e un nume pe care îl poartă căteva pârtii renumite pentru coborâre. Sunt lungi și abrupte, iar numele e un fel de standard și un renume, în acelasi timp.

Photo credits: MountainStar.info

Notă: Acest articol a fost publicat inițial pe 3 ianuarie 2008. Da, ne pregătim de aniversarea unui deceniu.