Foto credit: Snow Trax Store

Lungimea schiurilor este unul din factorii esențiali în alegerea unei noi perechi. De cum o nimerești depinde modul în care te vei înțelege cu schiurile.

Deci, cât de lung trebuie să fie viitorul meu schi? Raspunsul este foarte simplu: depinde. Sunt multe variabile de luat în calcul – tipul schiului, tipul schiorului, tipul de zăpadă și lista poate continua. Există schiori care au același model în 2 lungimi diferite, fiecare cu altă destinatie, freeride și touring, de exemplu.

Când vei merge la un magazin să îți cumperi schiuri, una din primele 3 întrebări pe care le vei auzi va fi “ce înălțime ai?”. Pe fond, însă, întrebarea este parțial greșită. Înălțimea nu are foarte mult de-a face cu lungimea schiului, ci greutatea este factorul principal. Pe de altă parte, între greutate și înălțime există, în general, o oarecare proporție comună la adulți. Dar ce va alege un schior de 160 cm și 90 de kg vs. unul de 160 și 55 de kg?

Răspunsul ar fi undeva mai în profunzime. De fapt nici măcar greutatea nu este factorul determinant ci forțele la care este supus schiul când îl călărim la vale. Fizica nu a fost tocmai disciplina mea preferată, dar atâta lucru am ținut minute: forța = masă x accelerație. Deci forța pe care o pune un schior în schiuri are legătura cu masa corporală, condiția fizică și nivelul tehnic. Așadar întrebarea care ar trebui sa v-o puneți (sau să vă fie pusă în magazin) este de fapt triplă:
– ce greutate și înălțime ai
– cum stai cu condiția fizică
– cât de bine te dai.

Mai apare o problemă: diferite tipuri de schiuri au lungimi nominale apropiate, dar lungimi efective mult diferite. Lungimea nominală este cea care apare inscripționată pe schiuri, cea efectivă este lungimea care intră în contact cu zăpada. E esențial cât cant vei avea în viraj. Exemplu practic: un schi de GS de 180 cm are lungimea efectivă în jur de 170cm, iar un schi de freeride cu rocker pe față nu va depași 140 cm, iar un schi de powder de 180 cm poate avea sub 1m. Asta inseamna că un schi de freeride ar trebui sa fie mai lung decat un carver.

Ce e de comparat aici: (100 + greutatea schiorului) vs. (lungimea schiului).

În general schiorii avansați preferă schiuri mai lungi pentru că merg cu viteze mai mari dar și pentru că în general pun mai multă forță în schiuri. Asta dacă nu vorbim de slalom, unde cu cât mai scurt, cu atăt mai manevrabil.

Dacă tot am adus în discuție viteza, care e legătura cu lungimea? Se zice că un schi mai lung e mai stabil la viteză, dar și asta e o afirmație parțial greșită. Stabilitatea e dată în primul rând de rigiditate si de radius. Adică de materialele folosite și de geometria schiului. Dar, în general, cu cat e mai lung schiul, cu atât va avea și un radius mai mare. Și va fi mai stabil în linii drepte sau viraje largi.

E recomandat ca începătorii să se orienteze către schiuri mai scurte, cu diferența dintre cifrele de mai sus în jur de 15-20), mai moi și cu radius mic sau mediu. Intermediarii pot să pună câțiva centimetri în plus și să vadă mai multe tipuri de schiuri, să testeze pe cât posibil lungimi diferite ale aceluiași model.

Pe net sunt tot soiul de tabele care dau lungimea ideală a schiului. Nu le luați ca fiind 100% valabile, sunt în cel mai bun caz orientative. Prefer “formula” de mai sus pentru că e ușor de reținut și e un punct bun de începere a discuției din magazin sau a documentării online. Dacă ți se pare prea complicat, suntem aici, întreabă-ne orice.

Acest articol a fost publicat inițial în 2009.