Dacă sunteți cu adevărat pasionați, dispuneți de ceva bani și timp liber, am să explic mai jos cum puteți să reparați/ întrețineți singuri niște schiuri – cea mai simplă tehnică, cea mai folosită și cea mai la îndemână, un fel de “do it yourself”.

Înainte de a începe aș dori să precizez că timpul mediu de tuning complet la o pereche de schiuri trece de 2 ore, asta în condiții normale. Se crează enorm de multa mizerie, iar materialele necesare nu sunt chiar la îndemână. Totuși, consumabilele se găsesc din ce în ce mai ușor și la noi prin supermagazinele mari (ceară, cofix) și oricând pot fi comandate online. Prețul materialeor necesare depășește uneori imaginația, fie ea și bogată a unora dintre noi.

Sa incepem cu inceputul: aveți nevoie de orice fel de încăpere bine luminată, aerisită și unde puteți curăța cu ușurința. Dacă nu aveți o sursă de lumină adecvată în încăpere, recomand să folosiți o veioza sau o lampa frontală.

Aveți nevoie de o masă/ banc de lucru, grea, rigidă și stabilă în toate direcțiile. Marii producători (Toko, Swix, Holmenkol) comercializează și astfel de mese, dar costul e foarte ridicat (aprox. 400 euro). Vă puteți construi singuri una, sau vă puteți folosi de ce aveți. Stabilitatea este esențială. De aici pornește totul!

Sistemul de fixare a skiurilor trebuie să fie unul format din 3 piese, nu 2 cum sunt cele mai ieftine. Există mai multe posibilități de prindere a skiului în funcție de ce procedură urmăriți să faceți.

Ascuțirea canturilor

Canturile au 2 fețe: una interioară, pe talpa schiului, și una exterioară pe peretele lateral al schiului. Pentru o mai ușoară comunicare le voi numi cant interior și cant exterior. Fiecare dintre acestea se va ascuți în mod diferit respectând anumite caracteristici. Putem folosi fie dispozitive cu unghi reglabil sau fix (30-150 euro), fie șabloane de un anumit unghi (30-6o euro) + pilă bastard (30-50 euro).

Pentru un uz general recomandarea este ascuțirea la 88-89 grade. Cantul interior se va ascuți la un unghi între 0,5 și 1 grad după aceleași considerente. Dupa ascuțire, canturile vor fi finisate folosind pietre abrazive de diferite durități, pile diamantate și gume abrazive.

Nici un cant nu se ascute la 90 grade! Unghiul cel mai mare la care un schi poate fi ascuțit este de 89 de grade (mă refer aici la cantul exterior) iar cel mai mic este de 83 de grade. Unghiul este ales de schior sau/și omul de service în funcție de schi și de calitățile/dorințele schiorului. Nu voi detalia aici caracteristicile fiecărui unghi pentru că e un al subiect cu totul, dar ideea de bază e că un unghi mai mic înseamnă control mai bun pe zăpadă tare.

Porțiunile terminale ale canturilor, înspre vârful și coada schiului, nu se ascut.

Recomand ascuțirea canturilor la o perioadă de aprox 10 zile de schi, depinzînd și de starea zăpezii și de modul general de folosire a schiurilor. Un tratament pe care îl recomand chiar după fiecare zi de schi este debavurarea canturilor. O puteți face la finalul zilei, folosind o piatră abrazivă sau pilă diamantată umezită, trcând-o cu grijă de-a lungul schiului la nivelul ambelor fete ale canturilor, până ce canturile capăta proprietățile dorite. Dacă o faceți cu atenție, nu se va modifica unghiul cantului.

Curățarea bazei (tălpii) schiului

Se face mai întâi cu o lavetă cu apă. Pentru degresare și îndepărtarea impurităților, puteți folosi clasica parafină, dar care e greu de găsit, sau soluții de tip base cleaner (20 euro) aplicate cu laveta. Abia după curățire și uscare se poate trece mai departe, un lucru foarte important.

Reparații cu cofix pe baza schiului

Se folosesc fie baghete cofix (2 euro/ bucata), care la flacără pot fi folosite pentru astuparea defectelor de mici dimensiuni, sau p-tex strips (2euro/ bucata) aplicate la cald cu ajutorul pistolului de cofix (70 euro) pentru defecte mici și medii. Pentru defectele mari am folosit cu succes rășina epoxidică (poxipol), dar intru într-un capitol de “ski surgery” care, de asemeea, nu face obiectul acestui articol.

Îndepărtarea surplusului de cofix din defecte se face cu ajutorul scraper-elor metalice (10-15 euro). Finisarea și obținerea unei planeități se face ulterior cu hârtie abrazivă fină aplicată pe o bucată de plută creată în acest scop (15 euro). Verificarea cea mai simplă a planeității se poate face prin poziționarea perpendiculară pe tala schiului a scraper-ului metalic și aplicarea unei surse de lumină din lateral; dacă baza e perfect plană, lumina nu va trece. După acest procedeu este imperativă ceruirea schiului! Se va curăta mai întai talpa cu soluție base cleaner.

Observație: vă dați seama că în nici un atelier mare nu stă cineva să picure cofix în găurile de pe schiurile voastre. Există aparate care aplică un strat de cofix pe toată talpa schiului, schiul intră apoi într-un angrenaj ce foloseste 3 role cu hârtie abrazivă ce reduc și asigură planeitatea bazei și a pereților laterali, se ascut totodată și canturile la 90 de grade. Schiul este (tot automat) și ceruit cu o ceară comună, ieftină fără proprietăți ieșite din comun, iar surplusul nu este îndepărtat. Un cant are în medie 2 mm, deci și baza are aceeași grosime. O reparație de genul acesta, care scutește serviceman-ul de multă transpirație, vă ia cam 0,4 mm din bază și scurtează drastic viața schiului, însă vă ofera o bază ca oglinda, perfectă și absolut plană. Nu folosiți acest tip de reparție decăt dacă schiul vostru a suferit N reparații/ peticiri cu cofix și nu mai poate suporta altele. Atunci acest procedeu este foarte necesar.

Magazinele mari de închirieri de schiuri folosesc intens acest procedeu rapid, atât cât schiul permite, iar apoi le scot la vânzare. Așa se explică și aspectul excelent al schiului la exterior și problemele legate de bază și canturi care apar ulterior achiziționării. În concluzie, încercați să aflați ce fel de reparație (automat sau manual) practică serviceman-ul vostru și dacă este ceea ce doriți voi.

Recomand reparțiile cu cofix ori de căte ori sesizați o zgârietură, defect sau lovitură pe talpa schiului, urmată apoi de ceruire. Asta va prelungi viața schiului.

Recomand reducerea bazei schiului la o mșsină în momentul în care reparațiile cu cofix depășesc 30% din suprafața bazei schiului. Nu abuzați de reparațiile automatizate, chiar dacă vă oferă o bază superbă, net superioară ca aspect reparațiilor manuale cu baghete cofix, se pierde foarte mult din cant și schiul va avea o viață scurtă.

Ceruirea

Operațiune esențială. S-au dezvoltat zeci de tehnici de ceruire. După felul în care un schi este ceruit se poate caștiga un concurs. Prețurile cerurilor variază între 15 și 300 euro pentru 1cm cub!!! Există ceară pulbere, lichidă, solidă sau gel. Service-urile folosesc în general o ceară de slabă calitate, care este utilă, în opinia mea, numai pentru depozitarea schiurilor în afara sezonului. Voi detalia cea mai folosită tehnică, cu ceruri accesibile ca preț dar de calitate, de la Toko, Swix, Homenkol (sistemele în 3 culori 15-30 euro/ cutia).

Înainte de ceruire, curățați baza schiului cu base cleaner. Ceara se aplică pe suprafața tălpii acoperind-o în proporție de 20-30%, prin aplicarea batonului de ceară pe suprafața fierbinte a fierului de calcat picurînd astfel pe talpa skiului. Pentru întinderea ei, se va plimba fierul de călcat pe suprafața bazei. Folosiți orice fier de călcat cu termostat; temperatura de aplicare este menționată pe fiecare cutie de ceară (în general 90-100 grade). Un fier Toko costă 50-100 euro.

Eu folosesc ceară galbenă în mod obișnuit la o temperatură a aerului de 0/-5 grade, cea albastră sub -5 grade si roșie peste 0 grade. Puteți aplica mai multe sraturi de ceară dar este absolut necesar să îndepărtați complet surplusul de ceară după fiecare aplicare.

Ceara care contează este cea care râmăne în baza schiului, nu cea vizibilă care excede la suprafață. Surplusul de ceară poate fi lăstat pe loc doar dacă doriți să depozitați schiurile pentru o mai mare perioadă de timp. După îndepărtarea cerii se utilizează perii cu diferite durități și diferite tipuri de peri (plastic, sârmă) pentru finisare (20-80 euro). Ceruirea la cald o recomand după fiecare 5-7 zile de schi, dar poate depinde de condițiile zăpezii sau temperatură.

Observație: puteți cerui și schiurile de tură similar, pieile de focă nu vor fi afectate. Nu ceruiți la rece cu ceară pentru cald. Se va desprinde rapid de pe schiu, iar dacă folosiți piei de focă se va lipi de acestea.

Mai multe informatii, poze și filme, prezentare cataloage, scule, manuale de reparații și multe altele pe site-urile marilor producatori: Swix, Toko si Holmenkol.

Spor!

DISCLAIMER: Toate cele prezentate mai sus au doar caracter informativ! Este o selecție de tehnici pe care am alcătuit-o după mai mulți ani de experiență practică, discuții cu alți oameni pasionați de așa ceva și sportivi profesioniști și după studierea mai multor tehncici de tuning. Nu îmi asum nici o răspundere dacă, folosindu-vă de informațiile de mai sus, vă distrugeti echipamentele. Toate informațiile prezentate aici au ca sursă manualele producătorilor de echipament de ski service.

Acest articol a fost scris de Radu Solo și postat inițial pe 21 februarie 2011. Îl republicăm cu mici modificări.